ГоловнаПолітика

Шифф назвав Луценка і Шокіна корумпованими через цькування експосла США

"Йованович не тільки "розлютила" корумпованих українців, а й деяких американців".

Шифф назвав Луценка і Шокіна корумпованими через цькування експосла США
Экс-посол США Мари Йованович
Фото: Цензор

Конгресмен США від Демократичної партії Адам Шифф, який в Палаті представників очолює комітет з розвідки, вважає, що експосол в Україні Марі Йованович сильно "розлютила" корумпованих чиновників, як в Україні, так і в США.

Про це він заявив перед її виступом у Конгресі, передає CBS News.

"Посол Йованович не тільки "розлютила" корумпованих українців, таких як колишній генеральний прокурор Юрій Луценко, але і деяких американців, таких як Руді Джуліані, особистий адвокат Дональда Трампа, і двох обвинувачених, які зараз працюють з ним, - Ігоря Фрумана і Лева Парнаса... Луценко, Джуліані, Фруман, Парнас та інші... просували наклепницьку кампанію проти неї, засновану на помилкових звинуваченнях", - сказав Шифф.

Конгресмен наголосив, що президент дійсно має право призначати або усувати будь-якого посла, але питання в тому, що Трамп відкликав посла з "чудовою репутацією в боротьбі з корупцією в Україні".

Йованович у своєму виступі розповіла, що через свою боротьбу з корупцією в Україні вона розгнівала багатьох чиновників, зокрема Луценка і Віктора Шокина. Вона також заявила, що Луценко висував проти неї неправдиві звинувачення.

"Я не поширювала списку осіб, які не повинні переслідуватися українськими правоохоронними органами. Це було фабрикацією пана Луценка. Він раніше визнав, що такого списку ніколи не було. Я не говорила Луценку чи іншим українським посадовцям, кого вони повинні переслідувати в судовому порядку. Я відстоювала позицію США про верховенство права", - сказала експосол.

Відповідаючи на запитання юриста з боку демократів, чи зробить президент України Володимир Зеленський все можливе, щоб задовольнити президента США, якщо зможе, Йованович дала позитивну відповідь.

"Якщо зможе. Я впевнена, що в українському уряді відбувалися значні обговорення цього (так званого прохання Трампа розслідувати кейс Байдена). Ми дійсно є важливим партнерам для України з погляду безпеки, та й з погляду політики. Тому одна з головних функцій президента України полягає зокрема у забезпеченні міцних взаємин із США", - сказала Йованович.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram