ГоловнаПолітика

Пристайко вважає, що потрібно скасувати посаду спецпредставника США з питань України

На думку голови МЗС, потрібно повернутися до "формату Нуланд".

Пристайко вважає, що потрібно скасувати посаду спецпредставника США з питань України
Фото: Укринформ

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко хотів би повернутися до рівня взаємодії зі США, який існував у часи колишньої помічниці державного секретаря США з питань Європи та Євразії Вікторії Нуланд 2013 року.

Про це він розповів в інтерв'ю "BBC News Україна".

"Я не думаю, що президенти між собою по телефону домовляються про кожен крок. Саме тому був обраний такий співробітник, який безпосередньо був наділений повноваженнями, як Курт Волкер. Зараз його немає. Я хотів би, щоб така людина була призначена. Але все ж я думаю, треба повернутися до того формату, який був при Нуланд, коли у неї за спиною стояла вся міць Державного департаменту", - сказав Пристайко.

На його думку, призначення Волкера було показником зниження рівня взаємодії США і України.

"Він не був співробітником Держдепу, у нього не було апарату, який працював би на нього, він не міг бути залучений до всіх процесів", - зазначив дипломат.

Нагадаємо, Курт Волкер отримав посаду спецпредставника США з питань Україні у 2017 році, коли держсекретарем був Рекс Тіллерсон, але зумів знайти спільну мову і з його наступником Майком Помпео. При цьому Волкер асоціюється з покійним сенатором Джоном Маккейном, "що не є конкурентною перевагою для Трампа", тому він ніколи так і не став повністю своїм в адміністрації президента США.

Волкер займався мирним врегулюванням в Україні і, зокрема, вів переговори з помічником президента Росії Владиславом Сурковим.

Наприкінці вересня 2019 році Волкер подав у відставку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram