ГоловнаПолітика

ВАКС арештував 0,5 млн євро Онищенка в Естонії

Ексдепутат переказав гроші на покупку коня з рахунку в Росії.

ВАКС арештував 0,5 млн євро Онищенка в Естонії
Александр Онищенко

Вищий антикорупційний суд арештував 500 тисяч євро на банківському рахунку ексдепутата Олександра Онищенка в Естонії.

Про це повідомила пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у фейсбуці.

"У середу, 13 листопада, за участю прокурора САП в Антикорупційному суді відбулося судове засідання у так званій «газовій справі» за обвинуваченням колишнього народного депутата України 7-го скликання і його фінансового директора. На засіданні прокурор заявив два клопотання про арешт коштів ексдепутата в Естонській Республіці та його рахунку в Російській Федерації", - йдеться в повідомленні.

Слідство встановило, що 20 вересня 2019 року Онищенко переказав зі свого російського рахунку на рахунок в естонському банку 500 тис. євро. Ці гроші були частиною угоди з покупки нового бігового коня. Естонські правоохоронці заморозили кошти на рахунку Онищенка. Після цього САП домоглася їх арешту.

Дату наступного засідання буде повідомлено додатково.

Нагадаємо, Онищенко, який утік з України і переховується від слідства, в грудні повинен повернутися. За інформацією НАБУ, його мають екстрадувати з Іспанії, де він програв усі суди.

Раніше Онищенко заявив, що повернеться в Україну, тільки-но компетентні органи дадуть йому дозвіл на в'їзд.

У червні Онищенко заявив, що вже подав офіційні запити для свого повернення в Україну до відповідних органів.

Він також подавав документи в ЦВК для участі у виборах, але отримав відмову.

Онищенко втік з України і перебуває в розшуку, хоча Інтерпол відмовився оголошувати його в міжнародний розшук. 5 липня 2016 року, коли нардеп уже був за кордоном, Рада дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання і арешт. За версією слідства, Онищенко створив злочинну організацію, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року незаконно заробили понад 1,6 млрд грн на реалізації природного газу. В результаті таких дій ПАТ "Укргазвидобування" (100% акцій належать державній НАК "Нафтогаз України") було завдано збитків у сумі понад 740 млн грн.

До "газової схеми" причетні декілька десятків людей. Керівниками злочинного угруповання, крім самого депутата, вважаються його матір Інеса Кадирова і бізнесмен Валерій Пісний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram