ГоловнаПолітика

Пристайко назвав головні теми переговорів у нормандському форматі

Одна з них - повернення політичних в'язнів.

Пристайко назвав головні теми переговорів у нормандському форматі
Фото: Скриншот видео

Під час зустрічі голів держав Нормандської четвірки Україна буде обговорювати можливість повернення політичних в'язнів із РФ й окупованого Криму.

Про це під час спільного брифінгу з австрійським колегою Александром Шелленбергом повідомив голова МЗС України Вадим Пристайко. Ще однією важливою темою переговорів стане завершення бойових дій на Донбасі.

"Остання зустріч [Нормандської четвірки] відбулася три роки тому, за цей час накопичилося багато питань, які ми сподіваємося вирішити. Але головне, що ми намагаємося зробити - це крок до миру. В ідеальному варіанті - завершити цей процес і війну на сході України, яка забирає наших людей і наш шанс на розвиток", - заявив Пристайко.

Останнє перемир'я коштувало Україні понад 30 життів, сказав міністр.

"Як мінімум ця зустріч повинна стати каталізатором великого обміну політичними в'язнями. Ми хочемо отримати максимальну кількість наших людей, які перебувають у в'язницях російських, на території так званих невизнаних республік і в Криму", - додав він.

Вадим Пристайко підкреслив, що результати переговорів про завершення війни залежать від готовності російської сторони. "Ми побачимо, чим це може закінчитися", - підсумував він.

Також голова МЗС України повідомив, що наразі немає точної дати саміту четвірки, але сподівається, що зустріч відбудеться до кінця цього року. Крім того, він спростував можливість зустрічі президентів України і Росії тет-а-тет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram