ГоловнаПолітика

Верховний Суд заборонив НАБУ піаритися на згадках Мартиненка, - адвокат

В ексдепутата очікують справедливого, об'єктивного і суто юридичного розгляду цієї справи у Вищому антикорупційному суді.

Верховний Суд заборонив НАБУ піаритися на згадках Мартиненка, - адвокат
Фото: Сергей Нужненко

Верховний Суд України визнав порушенням з боку НАБУ публікації на сайті бюро звинувачень на адресу Миколи Мартиненка без обвинувального рішення суду. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на пресслужбу ексдепутата.

"НАБУ і його директор Артем Ситник кілька років тиражують брехню про Миколу Мартиненка, який ще у 2015 р. добровільно відмовився від депутатської недоторканності, - зазначив адвокат Петро Бойко. - Розгляд справи в суді першої інстанції яскраво показав фейковість звинувачень з боку НАБУ. У цій справі немає події та складу злочину, немає фінансових збитків для держави. Прив'язка сюди Миколи Мартиненка є маніпуляцією", - сказав адвокат.

"А головне - НАБУ демонстративно ігнорує презумпцію невинуватості. Навішування ярликів, поливання Мартиненка брудом у ЗМІ - це складова політичної боротьби, в яку від початку включилися директор НАБУ Артем Ситник і його піар-обслуга. Рано чи пізно всі причетні до фальсифікації цієї справи зазнають кримінальної відповідальності, - підкреслив Петро Бойко.

Захисник зазначив, що Верховний Суд залишив чинним рішення Київського апеляційного суду і заборонив НАБУ піаритися на згадках Миколи Мартиненка.

"У своєму рішенні Верховний Суд послався на ст. 296 Цивільного кодексу України, ст. 62 Конституції України, ст.6 Європейської Конвенції про захист прав людини і основних свобод, низку рішень Європейського суду з прав людини. Українське законодавство та європейська судова практика захищають право на справедливий суд від його порушень упередженими твердженнями. Верховний Суд вирішив, що НАБУ своїми згадками Миколи Мартиненка порушує його права і презумпцію невинуватості в ситуації, коли щодо нього немає обвинувального рішення суду", - сказав Бойко.

За словами адвоката, "європейська практика судочинства також забороняє формування передчасної позиції суду про винність особи, якщо її провина не буде доведена згідно з законом. Така практика стосується і висловлювань посадових осіб про людину, якщо вони формують думку про винність і впливають на оцінку фактів судом".

У повідомленні пресслужби йдеться, що "близькі до НАБУ приватні підприємці, які називають себе "борцями з корупцією", маніпулятивно назвали рішення Верховного Суду "наступом на свободу слова". Це пов'язано з тим, що НАБУ роками веде юридичну та інформаційну війну проти Миколи Мартиненка. А самі "активісти" програли йому суди про аналогічний наклеп, при цьому вони використовували кошти Євросоюзу для політичної боротьби. Не дивно, що цей "центр" став токсичним для грантодавців", - заявили в Мартиненка.

У ексдепутата також зазначили, що очікують справедливого, об'єктивного і суто юридичного розгляду цієї справи у Вищому антикорупційному суді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram