ГоловнаПолітика

Зеленський підписав закон про грошову винагороду для викривачів корупції

На повідомленнях про корупцію можна буде заробити.

Зеленський підписав закон про грошову винагороду для викривачів корупції
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про викривачів корупції, який Верховна Рада ухвалила 17 жовтня.

Про це повідомила пресслужба президента.

"Цей закон визначає правовий статус викривачів - людей, які повідомили про вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення, а також встановлює права, гарантії та механізми захисту цих осіб та осіб, прирівняних до них", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що згідно з ухваленим законом, викривачем вважатиметься фізична особа, яка повідомила про можливі факти корупційних правопорушень, якщо така інформація стала їй відома у зв'язку з трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльність, у зв'язку з проходженням служби або навчання.

Викривачам гарантується захист та конфіденційність, а також винагорода в межах 10% від суми предмета корупційного злочину або завданих державі збитків. Розмір винагороди не може перевищувати 3000 мінімальних зарплат, встановлених на час вчинення злочину. Гроші платитимуть після обвинувального вироку. Якщо інформація про злочин надійшла від кількох викривачів, розмір винагороди ділитимуть між ними рівними частинами.

Винагорода передбачена, коли йдеться про суми правопорушення, які більш ніж у 5000 разів перевищують прожитковий мінімуму для працездатних осіб.

Повідомлення про корупцію може бути анонімним. Воно підлягатиме розгляду, якщо зазначена в ньому інформація стосується конкретної особи і має фактичні дані, які можуть бути перевірені.

Закон набирає чинності з 1 січня 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram