ГоловнаПолітика

ВАКС заарештував четвертого підозрюваного в заволодінні 1,2 млрд грн стабкредиту VAB Банку

Власника ТОВ "Бізнес-центр Експертиза" Дмитра Жука заарештовано з 576,3 тис. гривень застави.

ВАКС заарештував четвертого підозрюваного в заволодінні 1,2 млрд грн стабкредиту VAB Банку
Фото: truth-about-bahmatuk.com

Вищий антикорупційний суд заарештував засновника ТОВ "Бізнес-центр Експертиза" Дмитра Жука, підозрюваного у справі про розкрадання 1,2 млрд стабкредиту VAB банку, з альтернативою внесення 576,3 тис. гривень застави.

Про це повідомила у фейсбуці пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"3 листопада 2019 року засновнику фірми, пов'язаної з власниками "ВіЕйБі Банку", обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з альтернативою внесення застави у розмірі 576,3 тис. гривень", - йдеться в повідомленні.

Жук - це вже четвертий підозрюваний у вказаній справі, якому ВАКС обрав запобіжний захід.

Нагадаємо, раніше колишній власник VAB Банку Олег Бахматюк відмовився визнати себе підозрюваним.

У жовтні 2014 року VAB Банк, у якого виникли проблеми з ліквідністю, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. За версією слідства, VAB Банк не подав усіх необхідних для цього документів (наприклад, програми фінансового оздоровлення банку), але правління Нацбанку видало йому 1,2 млрд гривень.

Вартість нерухомості, переданої в заставу, була завищена майже в 25 разів. Експертиза, проведена під час досудового розслідування, встановила, що реальна вартість закладеної нерухомості становить 72,62 млн гривень, а не 1,8 млрд гривень, як заявив VAB.

Через 40 днів після видачі стабкредиту VAB Банк збанкрутував. Гроші Нацбанку не повернули.

У листопаді 2019 року НАБУ повідомило про підозру 10 особам у заволодінні стабкредитом. Серед підозрюваних - колишній власник банку Олег Бахматюк, колишній голова правління VAB Денис Мальцев, ексголова наглядової ради VAB Наталія Василюк, колишній заступник голови НБУ Олександр Писарук та інші.

У вересні 2018 року також повідомлялося, що НАБУ відкрило справу проти VAB банку, яку вже було закрито через відсутність складу злочину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram