ГоловнаПолітика

Рада прийняла в першому читанні закон про ліквідацію "майданчиків Яценка"

"За" проголосували 378 депутатів.

Рада прийняла в першому читанні закон про ліквідацію "майданчиків Яценка"
Фото: Alexey Grygorenko

378 депутатів з усіх фракцій проголосували за проєкт закону №2047-д про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості та прозорості реалізації майна, передає кореспондент LB.ua

Голова профільного податкового Комітету Данило Гетманцев у кулуарах Ради зазначив, що "на засіданні комітету не всі його члени, але більшість рекомендували прийняти саме депутатську редакцію закону, який унеможливлює нинішні корупційні схеми з оцінкою майна через посередників... Закон потребує доопрацювання до другого читання", - зазначив він.

Водночас джерело з керівництва фракції "Слуги народу" в спілкуванні з LB.ua визнало, що "депутатська редакція закону теж викликає питання. По суті, цим законом ми передаємо статті доходів від так званих майданчиків оцінювачам. Тому закон потрібно однозначно доопрацювати".

Під час обговорення питання з ініціативи фракції "Голос" слово передали позафракційному депутатові Антону Яценку, який не раз фігурував у ЗМІ як "смотрящий за майданчиками". Яценко закликав більшість "не перетворювати парламент на цирк і шапіто".

Депутат "Слуги народу" Олександр Дубінський, який раніше також фігурував у корупційному скандалі з нібито підкупом частини нардепів фінансового комітету за збереження "майданчиків Яценка", закликав не приймати депутатський законопроєкт у першому читанні, а відправити його на повторне. Оскільки, на його думку, ця редакція законопроєкту не ліквідує наявні корупційні схеми у сфері оцінки майна.

Нагадаємо, 18 жовтня на засіданні комітету депутати не підтримали законопроєкт №2047 "Про ліквідацію корупційних схем при оцінці об'єктів нерухомості". Документ зареєстрували в парламенті 4 вересня, його авторами стали 31 депутат від фракцій "Голос" і "Слуга народу". Пізніше депутат від "Слуги народу" Олександр Дубінський написав у Facebook, що Офіс президента хоче, щоб усі депутати партії в податковому комітеті Ради пройшли детектор брехні через нібито отримання хабара.

23 жовтня Спеціалізована антикорупційна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом можливого отримання хабара в розмірі $30 тис. 11 народними депутатами з парламентської податкового комітету.

Народні депутати від "Слуги народу" Олександр Дубінський і Давид Арахамія пройшли тест на поліграфі у прямому ефірі. Перед цим у них була попередня розмова. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram