ГоловнаПолітика

Стефанчук назвав п'ять напрямків розвитку народовладдя в Україні

Заступник голови ради відзначив важливість так званих "народних ініціатив".

Стефанчук назвав п'ять напрямків розвитку народовладдя в Україні
Фото: facebook/Владимир Струмковский

Перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук назвав п'ять основних напрямків розвитку народовладдя, які "Слуга народу" пропонуватиме на розгляд парламенту.

"Ми вивчили закордонний досвід і дійшли висновку, що для України з усього цього великого переліку правильними будуть п'ять основних напрямків. Насамперед, це питання всеукраїнського референдуму, це необхідний захід. Ми будемо пропонувати предмети всеукраїнського референдуму, але крім нього ми звернули увагу, що потрібно приділити велику увагу і місцевим референдумам, тому що місцеві громади повинні мати право на самовизначення", - заявив Стефанчук в ефірі програми "Свобода слова".

Крім цих двох пунктів, заступник голови Верховної Ради також наголосив на важливості так званих "народних ініціатив", до переліку яких входить право громадян на законодавчу ініціативу. Згадав Стефанчук і електронні петиції.

"Четвертим напрямком, про який ми говорили, стали так звані recalls або відгуки. Вони повинні стосуватися як посадових осіб, які делегуються у владу. Перший крок у цьому напрямку зробив Володимир Зеленський, подавши до парламенту законопроєкт про імпічмент. Ми йдемо далі, ми хочемо, щоб кожна посадова особа розуміла, що якщо він не впорається зі своїми обов'язками, то повинна бути процедура відкликання депутата", - каже віцеспікер.

Він вважає, що recalls повинні стосуватися і рішень, ухвалених посадовими особами. З цією метою розробляється законопроєкт про народне вето.

"П'ятий напрямок, за яким ми працюємо, це формулювання адженди або порядку денного. Тільки народ повинен говорити на місцевому або загальнонаціональному рівні: "Вибачте, але для нас пріоритетним є перше, друге і третє, а не те, що ви собі думаєте". Тому ми підходимо до цього питання комплексно. Вже на розгляді суду є поправки до Конституції, якими ми пропонуємо визнати народ України суб'єктом законодавчої ініціативи, якими є президент, уряд і народні депутати", - говорить Стефанчук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram