ГоловнаПолітика

Кулеба не очікує від Євросоюзу обіцянок про вступ України

"Македонія, Албанія були на 100% впевнені, а Франція передумала".

Кулеба не очікує від Євросоюзу обіцянок про вступ України
Дмитро Кулеба на засіданні кабміну, 11 вересня 2019
Фото: kmu.gov.ua

Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба сумнівається, що від Європейського Союзу зараз можна очікувати гучних обіцянок щодо вступу України.

Про це він сказав в інтерв'ю "5 каналу" ввечері 9 листопада.

"Європа 500 років правила світом, до кінця Другої світової війни це були люди, які вирішували будь-які питання майже в усьому світі. Потім пішов процес згортання амбіцій. Що ми бачимо тепер? Реально світом рулять Китай і США, до них підбирається Індія, десь, брязкає зброєю і ракетами, бродить Росія. І Європа в цій схемі розгубилася, ми бачимо втому від амбіцій. Коли "Брекзит" відбувається, коли Євросоюз відмовляється почати переговори про вступ з Північною Македонією та Албанією - це втома від амбіцій", - сказав Кулеба.

"І тут ми такі: ми ж теж хочемо. На цьому тлі я розумію, що ми не отримаємо ні гучних обіцянок, ні якихось великих, масштабних проєктів. Тому нам потрібно зосередитися на іншому. Якщо ми не можемо відкрити двері, то давайте відкриємо всі вікна. Об'єднаймо наші економіки, об'єднаємо людей максимально", - додав він.

Він вважає, що якщо це станеться, то "членство в ЄС прийде само собою".

Кулеба додав, що український уряд поставив перед собою завдання домогтися відповідності економічним критеріям для вступу в ЄС протягом найближчих п'яти років

"Через п'ять років ми повинні сказати: дорогий ЄС, ось наші цифри, ми готові, приймайте. Але ми розуміємо, що Європейський Союз не буде готовий нас прийняти. Ми вступимо в ЄС тоді, коли буде воля і готовність обох сторін. Македонія, Албанія були на 100% впевнені, що з ними почнуть переговори, а переговори не почалися - Франція передумала", - сказав Кулеба.

Нагадаємо, колишній міністр закордонних справ Павло Клімкін вважає, що вступ України до Євросоюзу можливий у кращому випадку в 2035 році.

Колишній президент Петро Порошенко говорив, що переговори про вступ можуть початися в 2023 році.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram