ГоловнаПолітика

У Польщі за запитом Росії затримали заступника голови "УНА-УНСО"

Ігорю Мазуру загрожує екстрадиція в РФ.

У Польщі за запитом Росії затримали заступника голови "УНА-УНСО"
Игорь Мазур "Тополя"
Фото: hromadske.ua

У Польщі на прикордонному пункті Дорогуськ за запитом Росії затримали співробітника Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини Ігоря Мазура. Про це повідомила український омбудсмен Людмила Денісова у фейсбук.

"У понеділок, 11 листопада, в місті Холм буде вирішуватися питання про взяття нашого колеги під варту з метою екстрадиції в Росію", - написала Денісова.

За наявною інформацією, до нього не допускають українського консула і адвоката.

Ігор Мазур з позивним "Тополя" - учасник російсько-української війни на Донбасі, заступник голови партії "УНА-УНСО". Воював у Чечні.

На сайті партії зазначено, що запит РФ пов'язаний з війною в Чечні.

"Затримання відбулося у відповідь на запит Слідчого комітету РФ в Інтерпол про міжнародний розшук Ігоря, лідерів "УНА-УНСО" та членів інших політичних партій за звинуваченням в участі у боях на площі "Мінутка" в Чечні. Ігор їхав до Польщі на запрошення віцеспікера польського Сейму Беати Мазурек", - йдеться в повідомленні.

У партії зазначили, що "надалі польські правоохоронці повинні подати запит до РФ для отримання документів справи і польський суд повинен ухвалити рішення про екстрадицію або відмовити Росії".

Ексрадник голови СБУ, дипломат Маркіян Лубківський написав у facebook, що українські дипломати роблять все можливе для звільнення Ігоря Мазура "Тополі".

Раніше Мазур відбув три роки ув'язнення за участь в бійці з міліцією під Адміністрацією президента під час акції "Україна без Кучми" в березні 2001 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram