ГоловнаПолітика

Суд ООН визнав юрисдикцію для обох частин позову України проти РФ

Суду над Росією дали "зелене світло".

Суд ООН визнав юрисдикцію для обох частин позову України проти РФ
Фото: EPA/UPG

Міжнародний суд ООН визнав наявність юрисдикції для розгляду позову України проти Росії, який стосується порушення Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Про це повідомляє кореспондент LB.ua.

Рішення стосовно конвенції про заборону фінансування тероризму підтримали 13 суддів, проти проголосували троє.

Рішення стосовно конвенції про ліквідацію расової дискримінації - 15 "за" і 1 "проти".

Це рішення дозволяє розпочати розгляд позову України по суті. "Ми виграли!!!" - прокоментувала заступниця міністра закордонних справ Олена Зеркаль.

Нагадаємо, що Україна звернулася до Міжнародного суду ООН у січні 2017 року.

19 квітня 2017 року за позовом суд задля забезпечувального заходу зобов'язав Росію дозволити роботу Меджлісу кримськотатарського народу і надати доступ до навчання українською мовою в Криму. Крім того, як на Росію, так і на Україну покладено зобов'язання уникати порушення конвенції про расову дискримінацію. Також суд зажадав зробити все необхідне, щоб залагодити конфлікт на Донбасі мирним шляхом. У той самий час у забезпечувальних заходах для частини позову про фінансування Росією тероризму Україні було відмовлено.

У вересні 2018 року Російська Федерація передала на розгляд Міжнародного суду ООН свої попередні зауваження, що стосуються відсутності в суду юрисдикції для розгляду справи.

Значна частина позову України стосується обмеження окупантом Криму - владою Російської Федерації - прав кримських татар. У зв'язку із цим Україна вимагає відновити права української та кримськотатарської громад на українському півострові.

Україна просить визнати, що Росія порушила зобов'язання в рамках Конвенції про фінансування тероризму, надаючи допомогу незаконним збройним формуванням, що здійснюють терористичні акти в Україні. Зокрема, йдеться про "ДНР", "ЛНР" і групу "Харківські партизани".

Україна вимагає заборонити російським чиновникам фінансувати тероризм і притягнути до відповідальності всіх причетних до цього. Зокрема йдеться про міністра оборони РФ Сергія Шойгу, Володимира Жириновського, заступника Держдуми Сергія Миронова і Геннадія Зюганова.

Також українська сторона вимагає компенсації для всіх, хто постраждав від дії проросійських терористичних формувань. Йдеться про жителів Волновахи, Маріуполя, Краматорська і Харкова. Також Росія повинна виплатити компенсацію сім'ям загиблих у катастрофі малазійського "Боїнга 777", збитого над Донбасом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram