ГоловнаПолітика

Луценко клявся помститися Йованович, - американський дипломат Кент

Він розповів про атаки "порохоботів" на американських дипломатів.

Луценко клявся помститися Йованович, - американський дипломат Кент
Джордж Кент
Фото: ukraine.usembassy.gov

Ексгенпрокурор України Юрій Луценко, ще перебуваючи на цій посаді, клявся помститися експосолці США в Україні Марі Йованович і надав адвокатові президента США Рудольфу Джуліані інформацію, сподіваючись, що це призведе до її відставки.

Про це розповів заступник помічника держсекретаря США Джордж Кент під час слухань перед трьома комітетами Палати представників, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ґрунтуючись на тому, що я знаю, Юрій Луценко, як генеральний прокурор, присягнувся помститися і надав Руді Джуліані інформацію, сподіваючись, що він поширить її і це призведе до її усунення", - сказав Кент під час слухань, стенограму яких було опубліковано напередодні.

Підірвати позиції Йованович намагалися й інші люди, в тому числі заарештовані в США в жовтні Лев Парнас і Ігор Фруман.

Крім того, Кент розповів про розмову з головою МВС Аваковим, під час якої з'ясувалося, що Луценко літав у Нью-Йорк для зустрічі з Джуліані.

"Під час тієї зустрічі він (Аваков) дав мені знати, що Юрій Луценко, тодішній генпрокурор України, здійснив приватну поїздку в Нью-Йорк, під час якої він зустрівся з Руді Джуліані. Я запитав, чи знав він, якою була мета, і міністр внутрішніх справ Аваков сказав - "полити брудом". Я запитав, кого? А він відповів - багатьох людей. Я запитав його, кого? А він відповів - Машу, вас, інших", - розповів Кент.

За його словами, причетними до руйнування репутації Йованович також були так звані "порохоботи".

"Я раніше згадував про так званих "порохоботів", тролів у соціальних мережах, які активно підтримували Порошенка. І за 10 днів до виборів замість того, щоб атакувати Росію чи політичних опонентів, як вони зазвичай робили, вони атакували посла Йованович і мене", - зазначив представник Держдепартаменту США.

Крім того, Кент розповів, що "Джуліані кілька місяців вів кампанію, повну брехні і неправдивої інформації про посла Йованович".

Слухання Кента в Конгресі США відбулися 15 жовтня в закритому форматі.

Нагадаємо, експосолка США в Україні Марі Йованович під час своїх свідчень перед комітетами Палати представників розповіла, що колишній генеральний прокурор України Юрій Луценко намагався нашкодити їй.

За її словами, Луценко хотів, щоб посольство США організувало йому зустріч із генпрокурором США, директором ФБР. "Він заявляв, що має для них важливу інформацію. Тепер я розумію, що це була брехлива інформація про мене. Наприклад, як я зазначила у вступному слові, що я дала йому список осіб, яких не можна переслідувати, перелік недоторканних", - розповіла Йованович.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram