ГоловнаПолітика

Верховний Суд: відповідальність за негативні наслідки судової реформи буде на Зеленському

"Цього разу будуть нівельовані серйозні досягнення останніх чотирьох років".

Верховний Суд: відповідальність за негативні наслідки судової реформи буде на Зеленському
Фото: Макс Требухов

Верховний Суд прокоментував набуття чинності закону про судову реформу, який передбачає скорочення половини його суддів.

У заяві ВС йдеться, що парламент проігнорував зауваження судової влади, міжнародних партнерів, бізнес-асоціацій, юридичної спільноти, а тому політична відповідальність за можливі негативні наслідки реформи буде лежати на депутатах і особисто президенті Володимиру Зеленському.

Верховний Суд заявив, що судова реформа призводить до погіршення доступу до правосуддя в Україні, нехтує гарантіями суддівської незалежності, порушує міжнародні зобов'язання України і спричиняє розбалансування системи стримувань і противаг.

"Судова система не вперше стикається з наступом на гарантії її функціонування і з порушенням європейських стандартів незалежності судової влади, однак цього разу будуть нівельовані ті серйозні досягнення останніх чотирьох років, які неодноразово позитивно оцінювалися нашими міжнародними партнерами, бізнес-середовищем і юридичною спільнотою. Україна як демократична і правова держава повинна утримуватися від прийняття неконституційних рішень у будь-якій сфері, а перш за все - у захисті прав і свобод осіб", - заявила з цього приводу голова ВС Валентина Данішевська.

Нагадаємо, що закон про судову реформу передбачає скорочення кількості суддів Верховного Суду з 200 до 100 осіб. Процедуру скорочення суддів зобов'язаний провести новий склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів (його ще належить сформувати) до 7 квітня 2020 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram