ГоловнаПолітика

Закон про судову реформу набув чинності

ВККСУ достроково припинила свої повноваження.

Закон про судову реформу набув чинності
Фото: Факты

7 листопада набув чинності Закон №1008 "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів", опублікований у парламентській газеті "Голос України" 6 листопада.

Відповідно до закону, з дня набуття ним чинності припиняються повноваження членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів, а новий керівник секретаріату комісії призначається за результатами конкурсу.

Новий склад комісії скоротять із 16 до 12 членів. Його зобов'язаний буде сформувати Вища рада правосуддя протягом 90 днів, тобто до 7 лютого. Термін повноважень нових членів комісії становитиме 4 роки. Одна і та сама особа не зможе здійснювати повноваження члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів два терміни поспіль.

Цим законом також передбачено скорочення кількості суддів Верховного Суду з 200 до 100 осіб. Процедуру скорочення суддів зобов'язаний провести новий склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів до 7 квітня 2020 року.

Відбір суддів буде проведено за критеріями професійної компетентності, доброчесності та етики. Судді Верховного Суду, які не пройдуть відбір, зможуть продовжити роботу в апеляційних судах.

Крім того, законом передбачено створення комісії з питань доброчесності та етики. Ця комісія матиме повноваження ініціювати притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів, членів ВККС і Вищої ради правосуддя.

До складу комісії входять три члени Вищої ради правосуддя і три міжнародних експерти. Вони отримають право оцінювати доброчесність кандидатів в органи судового самоврядування, в тому числі ВРП, ініціювати їх звільнення, стежити за доброчесністю суддів Верховного Суду.

Як повідомляли, 16 жовтня Верховна Рада прийняла законопроєкт №1008 президента Володимира Зеленського про судову реформу. 4 листопада президент підписав його.

Пленум Верховного Суду виступив проти і попросив президента ветувати законопроєкт №1008 про діяльність органів суддівського управління, угледівши в ньому ризики не тільки для Верховного Суду, але й усієї судової влади. Вища рада правосуддя теж вважає, що окремі положення законопроєкту викликають застереження і ставлять під сумнів гарантії незалежності судової гілки влади.

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич висловила стурбованість з приводу проєкту закону №1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського управління".

Представництво ЄС в Україні і Посольство Канади в Україні направили до Офісу президента спільний лист, у якому висловили свою позицію щодо законопроєкту №1008 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського самоврядування».

Комітет Міністрів Ради Європи розгляне питання української судової реформи в грудні цього року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram