ГоловнаПолітика

У США назвали ім'я інформатора, який подав скаргу на розмову Трампа із Зеленським

Ерік Чарамелла працює аналітиком у ЦРУ.

У США назвали ім'я інформатора, який подав скаргу на розмову Трампа із Зеленським
Президент Украины Владимир Зеленский в ходе встречи с президентом США Дональдом Трампом в Нью-Йорке 25 сентября 2019 года
Фото: president.gov.ua

У Сполучених Штатах Америки назвали ім'я можливого інформатора, з скарги якого почався скандал навколо телефонної розмови між Дональдом Трампом і Володимиром Зеленським, яке відбулося 25 липня 2019 року.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на видання Breitbart.

Згідно з повідомленням, інформатором є Ерік Чарамелла, який працює аналітиком в Центральному розвідувальному управлінні США.

За даними видання, він брав участь в розсилці електронної пошти адміністрації президента Барака Обами, зокрема, листів, які стосувалися виділення Україні кредитних гарантій з боку США на суму 1 млрд доларів у червні 2016 року.

Його ім'я зустрічається в шести електронних листах уряду Обами, які були опубліковані Держдепом відповідно до закону про свободу інформації. За часів Обами Чарамелла займав пост директора у справах Балтії та Східної Європи в Раді національної безпеки, де він займався політикою щодо України.

Ім'я інформатора було розкрито в приватному порядку під час надання свідчень в Палаті представників у справі про імпічмент президента США Дональда Трампа і принаймні на одному відкритому слуханні.

Чарамелла нібито тісно співпрацював з колишнім віцепрезидентом США Джо Байденом і працював під керівництвом радника президента Обами з нацбезпеки Сьюзен Райс. Крім того, він також співпрацював з колишнім директором Центрального розвідувального управління Джоном Бреннаном.

Нагадаємо, у вересні 2019 року стало відомо, що співробітник американських спецслужб, який прослухав розмову Трампа із Зеленським у липні 2019 року, вирішив, що президент США повідомив українському лідеру інформацію, яка стосується національної безпеки країни і може завдати шкоди США.

Після цього в американських ЗМІ з'явилася інформація про те, що президент США в телефонній розмові тиснув на Зеленського і погрожував відкликати переказ Україні фінансової допомоги, раніше виділеної Конгресом.

На цій підставі Палата представників Конгресу США 24 вересня відкрила розслідування в рамках імпічменту президента Трампа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram