ГоловнаПолітика

Росія проігнорувала сім вимог віддати захоплені в Керченській протоці кораблі, - Зеркаль

РФ намагається показати, що вона виконала рішення Морського трибуналу, коли звільнила 24 моряків.

Росія проігнорувала сім вимог віддати захоплені в Керченській протоці кораблі, - Зеркаль
Елена Зеркаль
Фото: пресс-служба президента

Росія проігнорувала сім вимог України віддати три кораблі Військово-морських сил, захоплені 25 листопада 2018 року біля Керченської протоки.

Про це повідомила у фейсбуці заступниця міністра закордонних справ з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Усього таких звернень з вимогою віддати кораблі було щонайменше сім. Відповідей на жодне з них, включаючи і на останнє від 4 жовтня 2019, ми не отримали", - повідомила вона.

Зеркаль наголосила, що 25 травня Міжнародний трибунал з морського права постановив, що РФ повинна негайно передати під контроль України військові кораблі "Нікополь", "Бердянськ" і "Яни Капу". При цьому ключовим аспектом для міжнародного права є саме корабель, оскільки він є вираженням суверенітету держави-прапора.

Той факт, що Росія досі не віддала Україні незаконно захоплені кораблі, є черговим свідченням порушення нею норм і принципів міжнародного права.

Росія намагається показати, що вона виконала рішення Морського трибуналу, коли звільнила 24 моряків. Однак, підкреслює Зеркаль, рішення не виконано і Росія навмисне продовжує порушувати норми і принципи міжнародного права.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки Росія захопила українські катери "Бердянськ" і "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" разом з екіпажем суден. Усього там були 24 українських моряки. Їх відпустили 7 вересня 2019 року під час обміну полоненими у форматі 35 на 35.

На початку жовтня голова МЗС Вадим Пристайко анонсував повернення Росією захоплених кораблів "найближчим часом". У той самий час командувач ВМС Ігор Воронченко заявив, що Росія повідомила Міжнародному трибуналу з морського права хибну інформацію про повернення українських військових кораблів. Насправді, на думку Воронченка, Росія не хоче повертати кораблі, оскільки вони є доказом агресії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram