ГоловнаПолітика

Зеленський підписав закон про судову реформу

Закон повернули в парламент за підписом президента.

Зеленський підписав закон про судову реформу
Фото: Пресс-служба президента

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт №1008 про судову реформу. На сайті Верховної Ради йдеться, що сьогодні, 4 листопада, закон повернули з підписом голови держави.

Закон пропонує ввести новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, повноваження попереднього складу ВККС припиняються. Призначення на посади дванадцяти членів комісії буде здійснюватися Вищою радою правосуддя (ВРП) за результатами конкурсу.

ВРП повинна утворити конкурсну комісію, до складу якої увійдуть три людини, обрані Радою суддів з-поміж її членів, і три людини з-поміж міжнародних експертів, запропонованих міжнародними організаціями, з якими Україна співпрацює у сфері запобігання та протидії корупції.

Закон також передбачає скорочення суддів Верховного Суду з 200 до 100.

Нагадаємо, що 16 жовтня народні депутати прийняли законопроєкт у другому читанні.

Пленум Верховного Суду виступив проти і просив президента ветувати законопроєкт №1008 про діяльність органів суддівського управління, угледівши в ньому ризики не тільки для Верховного Суду, а й усієї судової влади. Вища рада правосуддя теж вважає, що окремі положення законопроєкту викликають застереження і ставлять під сумнів гарантії незалежності судової гілки влади.

Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич висловила стурбованість з приводу проєкту закону №1008 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського управління".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram