ГоловнаПолітика

Аркадій Бабченко виїхав з України

Журналіст виїхав через незгоду з політикою чинної влади.

Аркадій Бабченко виїхав з України
Аркадий Бабченко
Фото: МБХ медиа

Російський журналіст Аркадій Бабченко виїхав з України. Про це він написав на своїй сторінці у фейсбук.

Зі слів журналіста випливає, що він виїхав з України через незгоду з політикою чинної української влади.

"Якщо Україна обере "кандидата Х" - я зараз без персоналій, я про загальну тенденцію в країні - я наступного ж дня починаю запуск процесу "я звалювати". Рівно пів року тому написано... Я сказав. Я зробив... А сидіти і думати, почнеться чи не почнеться в рамках нової концепції "мир-дружба-жуйка" обмін екстрадиціями - це без мене. Я наразі за парканчиком постою", - написав Бабченко.

У коментарях до посту журналіст повідомив, що виїхав до Ізраїлю і що збирається повернутися в Україну в майбутньому.

"Це тимчасова евакуація... Україна - моя країна. І я жити збираюся саме в ній", - написав він.

Бабченко працював у Росії військовим кореспондентом, зокрема, під час збройного конфлікту в Південній Осетії в 2008 році. Перебував в опозиції до чинної російської влади. Висловлював підтримку Збройним силам України у війні на Донбасі. Покинув РФ у зв'язку з погрозами. З серпня 2017 року проживав в Україні.

Навесні минулого року Аркадій Бабченко став фігурантом гучного інциденту.

29 травня з'явилася інформація, що Бабченко був застрелений у своєму будинку в Києві. Наступного дня СБУ і генпрокуратура показали його живого і заявили, що це була спецоперація, яка дозволила виявити ймовірного організатора вбивства журналіста і отримати список людей, яким також може загрожувати небезпека.

Тоді ж силовики сказали, що затримали можливого організатора - виконавчого директора українсько-німецького СП "Шмайсер" Бориса Германа. Він стверджує, що дійсно "замовив" вбивство Бабченка колишньому учасникові бойових дій на Донбасі Олексію Цимбалюку, однак це була лише імітація замовлення, а насправді він діяв під контролем іншої особи однієї з українських спецслужб.

На суді Герман назвав ймовірного замовника з Росії - В'ячеслава Пивоварника, який народився і виріс в Україні, але деякий час тому виїхав у Росію. Пивоварник, зі слів Германа, нібито працював в "особистому фонді" президента РФ Володимира Путіна. У Кремлі заперечують існування такого фонду.

30 серпня 2018 року Голосіївський районний суд Києва засудив Германа до 4,5 року позбавлення волі, після того, як він пішов на угоду зі слідством.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram