ГоловнаПолітика

РПЦ припинить згадувати главу Грецької церкви через визнання нею ПЦУ

"Уже найближчої неділі, коли патріарх служитиме, поминання не буде".

РПЦ припинить згадувати главу Грецької церкви через визнання нею ПЦУ
Предстоятель РПЦ Кирилл и архиепископ Афинский Иероним
Фото: СПЖ

Російська православна церква припинила євхаристійне спілкування з главою Елладської церкви архієпископом Афінським Ієронімом. Це пов'язано з рішенням Собору ЕПЦ визнати автокефалію православної церкви України.

Про це повідомило РИА "Новости".

"Гадаю, що вже найближчої неділі, коли патріарх служитиме, цього поминання не буде", - сказав у суботу в ефірі "Росії 24" голова відділу зовнішніх церковних зв'язків РПЦ Іларіон.

При цьому РПЦ готова зберігати спілкування з архієреями, які не визнають автокефалію ПЦУ.

Нагадаємо, що 12 жовтня позачерговий собор Елладської Православної церкви вирішив визнати Православну Церкву України.

Після цього синод РПЦ уповноважив патріарха Московського Кирила не згадувати настоятеля ЕЦП на богослужіннях, якщо той визнає ПЦУ і стане молитися за митрополита Епіфанія на службах.

29 жовтня стало відомо, що архієпископ Ієронім надіслав митрополиту Епіфанію листа, у якому офіційно підтверджується визнання Православної церкви України.

ПЦУ була створена на об'єднавчому соборі в Софії Київській 15 грудня 2018 року, її настоятелем був обраний митрополит Епіфаній.

Томос, що підтверджує автокефалію, був вручений Епіфанію Патріархом Варфоломієм у Константинополі 6 січня 2019 року. ПЦУ стала 15-ю церквою в диптиху помісних православних церков світу.

Поки що її офіційно визнали тільки Константинопольська й Елладська церкви. Де-факто це також зробила Олександрійська церква, її представники вже проводять співслужіння з ПЦУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram