ГоловнаПолітика

Дата зустрічі в "нормандському форматі" залежить від РФ, - Пристайко

Україна, Франція і Німеччина готові до "нормандського саміту".

Дата зустрічі в "нормандському форматі" залежить від РФ, - Пристайко
Фото: скриншот видео

Визначення дати проведення зустрічі лідерів "нормандського формату" залежить від російської сторони. Україна, Франція і Німеччина готові до саміту.

Про це міністр закордонних справ Вадим Пристайко сказав на брифінгу в Києві, передає УНІАН.

"Це правда, так, дійсно, залежить зараз від російської сторони більше, тому що ми з вами виконуємо ті домовленості, які були досягнуті", - заявив Пристайко.

Він нагадав, що цими домовленостями було визнання "формули Штайнмаєра" і розведення сил на трьох ділянках - у Станиці Луганській, Золотому і Петровському.

"Сьогодні ми підходимо до розведення в останній, третій ділянці, тобто, в принципі, ми створимо всі необхідні умови. Розведемо в Петровському, і, на жаль, обстріли свідчать, що одна зі сторін не хоче цього прогресу, тому що це останній крок перед зустріччю", - сказав Пристайко.

Міністр нагадав, що нещодавно відбулася телефонна розмова президента України Володимира Зеленського з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, під час якої йшлося про погодження дати зустрічі.

"Ми, французи і німці маємо готовність зустрітися найближчим часом. Це залежить від російської сторони. На сьогодні, ви бачите з їх риторики, все зводиться до того, що ми найближчим часом зустрінемося", - сказав Пристайко.

Окремо він зазначив, що остаточна дата зустрічі визначається.

Я знаю, що німецькі колеги говорили з Російською Федерацією теж. Давайте спробуємо подумати про те, що жодних, крім технічних перешкод, на сьогодні немає", - заявив Пристайко.

"Будемо сподіватися, що Росія знайде зручний час для всіх чотирьох країн, і в Берліні, в Парижі, - нам не важливо, де, в Мінську. Це не має значення для нас для всіх. Головне, щоб відбулася", - сказав Пристайко.

Нагадаємо, 29 жовтня Україна почала відведення військ в районі Золотого Луганської області, незважаючи на те, що щоденні обстріли з боку бойовиків тривають. 1 листопада Україна оголосила про завершення розведення сил у Золотому.

30 жовтня Путін підтвердив готовність до участі в саміті "нормандської четвірки".

Зеленський і лідери Франції та Німеччини готові були провести саміт "нормандської четвірки" 17 вересня, але Росія з "технічних причин" не змогла взяти участі у цій зустрічі.

Востаннє лідери "четвірки" зустрічалися ще восени 2016 року в Берліні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram