ГоловнаПолітика

Депутати від "Слуги народу" обурилися демонтажем барельєфа Жукова в Одесі

Нардепи угледіли в барельєфі радянського полководця культурну цінність.

Депутати від "Слуги народу" обурилися демонтажем барельєфа Жукова в Одесі
Фото: Думская

Народні депутати від партії "Слуга народу" Артем Дмитрук і Олексій Леонов заявили про незаконність демонтажу барельєфа маршалу Жукову на стіні будівлі обласного військкомату в Одесі.

У зв'язку зі знесенням барельєфа Жукову Артем Дмитрук нагадав, що "всі пам'ятники і монументи - це частина культурної спадщини, що володіє величезною цінністю для нас".

"І не важливо, хто на них зображений: Жуков, Пушкін, Гоголь чи Шевченко. Цінності і смисли, втілені в пам'ятники минулого, стають важливим фактором під час побудови сучасної культури. Без минулого немає майбутнього! Давайте шанувати думку всіх жителів України, від Одеси до Чернігова, Києва, від Львова до Харкова", - написав нардеп в соцмережі.

"Барельєф маршалу Жукову не підлягає знесенню за законом про декомунізацію!", - заявив Олексій Леонов, посилаючись на ст. 1 ч. 4 п.«д» і «е» закону про декомунізацію.

Нардеп підкреслив, що рішення про знесення пам'ятників, меморіалів і т.д. має бути прийняте після проведення громадських слухань і консультацій.

"Саме суспільство, а не будь-які окремі громадські організації повинні досягати збалансованого рішення, яке б задовольнило всі сторони", - написав він у своєму інстаграмі.

Переглянути цей допис в Instagram

Щодо ситуації з демонтажем в Одесі барельєфа маршалу Жукову зі стіни будівлі обласного військкомату по вулиці Канатній, 87. 1️⃣✅Нагадаю, за ст. 1 ч. 4 п. «д» і «е» Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» робиться виняток для випадків, коли такі історичні пам'ятки «пов'язані з опором і вигнанням нацистських окупантів з України або з розвитком української науки та культури». 2️⃣⚠️Отже, барельєф маршалу Жукову не підлягає знесенню за законом про декомунізацію! Я вже не кажу про зачеплені почуття іншої частини мешканців Одеси, для яких барельєф маршалу Жукову має значення. Особисто я вважаю, у будь-якому випадку, рішення про знесення пам‘ятників, меморіалів тощо повинно бути ухвалено після проведення громадських слухань і консультацій. Саме громада, а не будь-які окремі громадські організації повинні досягати збалансованого рішення, яке б задовольнило всі сторони. Нажаль, місцева влада Одеси вже давно просто спостерігає за відвертим вандалізмом від окремих так званих громадських організацій, які знищують культурний спадок нашого міста. Готую депутатське звернення до мера Одеси @truhanov_official з вимогою терміново організувати робочу групу, куди увійдуть громадські організації, небайдужі мешканці міста та депутати-мажоритарники Одеси для обговорення цього та майбутніх подібних випадків❗️ 3️⃣Ми повинні запровадити нову якість діалогу між одеситами та владою. 4️⃣Також, готую депутатське звернення до керівника ГУ Національної поліції в Одеській області Олегу Беху з вимогою надати правову оцінку діям членів громадської організації «Національний опір», які брали участь у знесенні барельєфа маршалу Жукову зі стіни будівлі обласного військкомату по вулиці Канатній, 87.

Допис, поширений Олексій Леонов (@alexey_leonov_od)

Нардеп повідомив, що готує депутатське звернення до мера Одеси з вимогою терміново організувати робочу групу для обговорення цього та подібних випадків, а також до керівника ГУ Національної поліції в Одеській області з вимогою дати правову оцінку діям членів громадської організації "Національний спротив", які брали участь в знесенні барельєфу маршалу Жукову зі стіни будівлі обласного військкомату.

За інформацією Думської, роботи з демонтажу барельєфа провели представники громадської організації "Національний спротив". Вони пред'явили журналістам документ, виданий начальником квартирно-експлуатаційного відділу Міністерства оборони України, в якому йдеться про те, що відділ не заперечує проти демонтажу пам'ятного знака, який підпадає під закон про декомунізацію, силами і засобами зазначеної громадської організації і пропонує передати барельєф після демонтажу в належному вигляді в сховище музею Південного оперативного командування.

Раніше в Одесі активісти демонтували бюст маршала, що стояв на розі проспектів Небесної сотні і Глушка, а меморіальну дошку Жукову на стіні будинку на Дворянській вулиці, де жив радянський діяч, розбили невідомі.

Нагадаємо, в липні влада Харкова відновила пам'ятник радянському маршалу Жукову. Міськрада Харкова також вирішила повернути ім'я радянського полководця проспекту генерала Григоренка.

Георгій Жуков підпадає під декомунізаційну заборону як один з керівників Комуністичної партії і Радянського Союзу. Він був членом президії ЦК КПРС і міністром оборони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram