ГоловнаПолітика

Депутати звернулися до Конгресу США з відкритим листом з приводу батальйону "Азов"

Парламентарії закликали "проявити стриманість і неупередженість".

Депутати звернулися до Конгресу США з відкритим листом з приводу батальйону "Азов"
Фото: betterworldcampaign.org

Народні депутати України звернулися з відкритим листом до голови Комітету у закордонних справах Палати депутатів Конгресу США Еліоту Енгелю через заяви конгресменів щодо батальйону "Азов".

Про це повідомляється на сайті парламенту.

Парламентарії відзначили високий рівень співробітництва між Збройними Силами України та США під час операцій з підтримання миру і боротьби з тероризмом в Афганістані й Іраку, а також важливість підтримки ЗСУ з боку США.

"Депутати звертають увагу, що в листі конгресменів і окремих заявах були спроби назвати один з офіційних і найбільш зазначених підрозділів Національної гвардії України терористичною організацією, або "overseas violent white supremacist extremist group" на підставі неперевірених фактів. Така інформація викликала негативну реакцію українських військовослужбовців, ветеранів і добровольців, які брали участь у війні на Донбасі і продовжують захищати незалежність України від російської агресії", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що з січня 2015 Окремий загін спецпризначення "Азов" є офіційною структурою Нацгвардії і під час виконання бойових завдань підпорядковується виключно Генштабу ЗСУ та Міністерству внутрішніх справ України.

"За час існування підрозділу 26 військовослужбовців загинули в боях за незалежність і територіальну цілісність України; за мужність і героїзм під час виконання бойових завдань нагороджені 1414 військовослужбовців, в тому числі державними нагородами - 171 військовослужбовець (з них 23 - посмертно, 123 - ті, хто отримав поранення), відзнаками Верховної Ради України - 28 військовослужбовців, відзнаками Кабінету Міністрів України - 10 військовослужбовців, відзнаки Міністерства внутрішніх справ - 906 військовослужбовців, відомчими нагородами Національної гвардії України - 299 військовослужбовців", - підкреслюється в листі.

Депутати закликали Енгеля і всіх причетних посадових осіб США "проявити стриманість і неупередженість в цьому питанні", і перед прийняттям будь-якого рішення провести більш ретельне розслідування.

Нагадаємо, 40 конгресменів Палати представників Конгресу США підписали звернення до держсекретаря Майка Помпео з вимогою внести український полк "Азов" і дві праворадикальні організації в Європі в список іноземних терористичних організацій.

За "Азов" заступився глава МВС Арсен Аваков. Він заявив, що "Азов" показав високу ефективність в захисті держави від військової агресії з боку Росії, і тепер його намагаються дискредитувати "іншим, гібридним методом".

Батальйон патрульної служби міліції особливого призначення "Азов" був сформований в травні 2014 року в Маріуполі. Восени того ж року батальйон був розширений до полку. У 2015 році особовий склад "Азова" був прийнятий за контрактом в Національну гвардію.

Бійці "Азова" брали участь у звільненні Маріуполя і сусідніх населених пунктів. Останнім часом особовий склад "Азова" був залучений до виконання бойових завдань на першому рубежі оборони в районі Світлодарської дуги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram