ГоловнаПолітика

У Литві затримали ексголову ДПЗКУ Вовчука

Його підозрюють у заподіянні державі понад $60 млн збитків.

У Литві затримали ексголову ДПЗКУ Вовчука
Петр Вовчук
Фото: Аргумент

У Литві правоохоронці затримали колишнього голову правління Державної продовольчо-зернової корпорації Петра Вовчука, підозрюваного в причетності до розкрадання 60 млн доларів державних коштів.

Про це повідомляють на сайті Національного антикорупційного бюро.

"У м. Вільнюс (Литовська Республіка) затримано колишнього голову правління ПАТ "Державна продовольчо-зернова корпорація України", якого Національне бюро з березня 2017 розшукувало як підозрюваного в кримінальному провадженні за фактом заподіяння понад 60 млн доларів збитку підприємству", - йдеться в повідомленні.

Дії Вовчука кваліфікують за ч.3 ст.28, ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем), ч.3 ст.28, ч.4 ст.368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) Кримінального кодексу.

За даними слідства, представник міжнародного зернотрейдера і чиновники ДПЗКУ організували корупційну схему, згідно з якою зерно, що належить держкомпанії, через кількох суб'єктів господарювання було поставлено в Саудівську Аравію. Постачання відбувалося на умовах наступної оплати, що не відповідало встановленим ринковими правилами. У результаті ДПЗКУ коштів не отримала, зазнавши збитків у розмірі понад 60 млн доларів.

Розслідування в цій справі детективи НАБУ порушили в липні 2016 року. Двоє підозрюваних пішли на угоду з обвинуваченням і компенсували завдану ними шкоду в розмірі 60 тис. доларів.

Справи щодо ще двох осіб - радника голови правління ДПЗКУ і представника міжнародного зернотрейдера - направлено до суду. Ще одного підозрюваного оголосили в розшук.

Нагадаємо, Вовчук обіймав посаду голови правління ДПЗКУ з 13 березня по 15 грудня 2014 року. 15 грудня Міністерство аграрної політики і продовольства звільнило його.

У квітні минулого року НАБУ оголосило Вовчука в розшук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram