ГоловнаПолітика

Президент Чехії визнав Крим російським

На урочистому прийомі в Празькому Граді побували "пропутінські" кримські татари.

Президент Чехії визнав Крим російським
Милош Земан
Фото: http://kenyadailyeye.jibostudios.com

Президент Чехії Мілош Земан на церемонії з нагоди 101-ї річниці з Дня утворення Чехословаччини прийняв делегацію з окупованого Криму і заявив, що півострів є частиною Росії.

Про це повідомляє чеське видання Denik N.

Згідно з повідомленням, кримськотатарська громадська організація "Кирим Бірліги", що висловлює беззастережну лояльність Росії та її президенту Володимиру Путіну, взяла участь в урочистому прийомі, який пройшов у Празькому Граді в понеділок, 28 жовтня.

Ця організація, як зазначає видання, відіграє важливу роль у пропагандистських ЗМІ РФ, висловлюючи підтримку Москві на противагу меджлісу кримськотатарського народу. Водночас вона не визнана в ЄС.

"ЄС і його лідери ніколи не зустрічалися з цими псевдопредставниками кримських татар і не мали відносин з ними. Для ЄС законними представниками є представники меджлісу і низки інших кримських організацій, які зараз діють або представлені в Україні", - розповів колишній пресаташе представництва ЄС в Україні Давид Стулік.

Організація негайно використала свою участь в урочистому прийомі у президента Чехії.

"Президент Чехії Мілош Земан - європейський політик, який визнав Республіку Крим частиною Російської Федерації. Чеська Республіка - дружня нашій країні держава. "Кирим Бірлігі" дуже цінує, що наша діяльність була помічена на міжнародному рівні. Ми дякуємо за щорічні запрошення на День Народження Чеської Республіки", - йдеться в повідомленні організації у facebook.

На уточнювальні запитання журналістів про те, чи говорив Земан на прийомі про Крим як про частину Росії заступник голови Кирим Бірлігі Рустем Німетуллаєв, заявив: "Я не знаю, але президент Земан - державний діяч світового значення. Він має право говорити те, що хоче".

У президента Чехії після неодноразових запитів не змогли пояснити, чому представників саме цієї організації запросили на святкування.

Водночас прессекретар президента Їржі Овчачек не став заперечувати твердження про те, що Земан визнав Крим частиною Росії. "Люди мають різні думки. Я пережив 1980-ті, коли нас змушували мати одну думку. Я не хочу цього часу назад", - сказав Овчачек.

Нагадаємо, в 2017 році Земан, виступаючи на сесії ПАРЄ, порадив Україні відмовитися від Криму в обмін на компенсацію.

Прем'єр-міністр Чехії Богуслав Соботка зазначив, що заяви Земана щодо Криму суперечать зовнішньополітичному курсу країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram