ГоловнаПолітика

Угорщина заблокувала спільну заяву послів НАТО щодо України

Будапешт намагався туди вставити свої вимоги з приводу Закарпаття.

Угорщина заблокувала спільну заяву послів НАТО щодо України
Министр иностранных дел Венгрии Пейтер Сийярто
Фото: EPA/UPG

Угорщина заблокувала спільну заяву послів НАТО щодо України, яку мала прийняти Північноатлантична рада.

Про це в середу під час Євразійського форуму в Будапешті заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто, повідомляє Daily News Hungary.

"Угорщина ветувала спільну заяву послів НАТО щодо України", - йдеться в повідомленні.

За словами Сіярто, Угорщина "не готова жертвувати інтересами 150 тисяч етнічних угорців на заході України заради геополітичних інтересів".

Угорський міністр додав, що Будапешт також подав кілька пропозицій щодо внесення змін до спільної заяви, в яких ішлося про те, що Україна повинна виконувати свої обов'язки щодо меншин відповідно до міжнародного права. При цьому голова угорського МЗС стверджує, що кілька пропозицій базувалися на принципах Ради Європи та ООН.

Він зазначив, що рішення про накладення вето було прийнято після того, як усі угорські пропозиції були відхилені на засіданні послів НАТО. Сіярто сказав, що "позбавлення прав меншин однієї з країн-учасниць НАТО щонайменше заслуговує згадки в такому документі", і заява повинна містити положення про "відновлення цих прав".

Нагадаємо, в 2017 році відносини між Україною і Угорщиною зіпсувалися, коли Верховна Рада ухвалила закон про освіту. Угорцям здалося, що він обмежує права їх діаспори в Закарпатській області. Через це МЗС Угорщини почав блокувати участь України в заходах НАТО.

У 2019 Україна внесла поправки в закон про освіту, відтермінувавши до 1 вересня 2023 року дію мовної статті, яка розлютила Угорщину, але Будапешт це не влаштувало.

У вересні міністри закордонних справ України та Угорщини домовилися про зустріч на найвищому рівні, яка повинна відкрити шлях для врегулювання актуальних питань двостороннього порядку денного.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram