ГоловнаПолітика

Зеленський підписав закон, який дозволяє приватні космічні компанії

Закон створює умови для розвитку вітчизняної космічної галузі.

Зеленський підписав закон, який дозволяє приватні космічні компанії
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо державного регулювання космічної діяльності" № 143-IX, прийнятий парламентом 2 жовтня 2019 року.

Про це повідомляє пресслужба глави держави.

Документ передбачає, що суб'єктами космічної діяльності можуть бути підприємства, установи і організації всіх форм власності та організаційно-правової форми.

Відповідно до закону, суб'єкти, які мають намір здійснювати космічну діяльність, повинні подати органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері космічної діяльності, декларацію. Порядок подання такої декларації буде встановлювати Кабінет Міністрів.

Закон також передбачає, що на здійснення окремих видів космічної діяльності буде необхідний дозвіл.

Подавати заяву на отримання (переоформлення, анулювання) дозволу можна буде в паперовій або електронній формі за вибором заявника.

Нагадаємо, що Україна співпрацює з 30 країнами в сфері космонавтики. У 2018 році за участю України були здійснені успішні пуски ракетоносіїв "Антарес" - спільного проєкту з США, і ракетоносіїв "Вега" за програмою Європейського космічного агентства (ESA).

Закон набуває чинності через три місяці після опублікування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram