ГоловнаПолітика

Аваков: ми повинні виграти не автоматну стрілянину в Золотому, а стратегічну війну

Голова МВС вважає, що "навряд чи Україна зможе досягти миру шляхом переговорів з РФ, але спробувати варто.

Аваков: ми повинні виграти не автоматну стрілянину в Золотому, а стратегічну війну
Арсен Аваков
Фото: mvs.gov.ua

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає, що домогтися миру на Донбасі шляхом переговорів з Росією складно, але "спробувати варто".

Про це він заявив, коментуючи ситуацію з добровольцями-ветеранами в Золотому, повідомляють на сайті МВС.

"На мою думку, ми не повинні виграти автоматну стрілянину в Золотому, ми повинні виграти стратегічну війну. Розведення - це процедура, яка проводиться з 2016 року. На жаль, навряд чи Україна зможе досягти гарного миру шляхом переговорів з росіянами, я в це не вірю. Але якщо є шлях, який можна пройти і переконатися у зворотному, - давайте його пройдемо, при цьому не переходячи червоні лінії", - сказав Аваков.

Міністр підкреслив, що зараз у Золотому перебувають добровольці-ветерани. Як того вимагав закон, після оголошення там "жовтої зони" вони здали зброю, тому їхні дії абсолютно законні.

"Так, активісти там перебувають, але нічого не порушують. Ми говорили з ними сьогодні вранці, і питали, чи є конфлікт у Золотому. Вони розповіли, що вчора ввечері стріляли. Ми думаємо, що заходила ДРГ, але цю інформацію ще потрібно перевіряти. І було декілька кулеметних або автоматних черг", - сказав Аваков.

Він також зазначив, що підрозділ Національної гвардії "Азов" зараз розміщений на своїй базі під Маріуполем, тоді як за дії політичної партії "Національний корпус" відповідальність несуть керівники.

"Є військовий підрозділ спеціального призначення НГУ "Азов", який зараз перебуває на ротації в Урзуфі. А є політична партія "Національний корпус", яка не має стосунку до військового підрозділу. Я не підтримую хаос, я підтримую логіку", - пояснив Аваков.

Нагадаємо, 25-26 жовтня президент Володимир Зеленський перебував з візитом у Луганській області. Перебуваючи в Золотому, він дізнався від місцевих жителів про те, що в одному з будинків оселилися озброєні люди - представники "Національного корпусу", які виступають проти розведення сил у цьому місці. Зеленський попросив їх вивезти зброю з населеного пункту, і наступного дня поліція запевнила, що це було зроблено.

Уранці 28 жовтня до бійців у Золоте приїхала поліція. Заступник голови НПУ Вадим Троян пояснив приїзд правоохоронців "звичайною перевіркою" і запевнив, що представників "Нацкорпусу" не виганятимуть із Золотого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram