ГоловнаПолітика

У "Слузі народу" працюють над концепцією імперативного мандата і відкликання мажоритарників виборцями

Арахамія нагадав, що в партійній програмі "СН" була обіцянка про відкликання нардепа.

У "Слузі народу" працюють над концепцією імперативного мандата і відкликання мажоритарників виборцями
Давид Арахамия
Фото: Анна Стешенко

У партії "Слуга народу" працюють над концепцією імперативного мандата і відкликання депутатів-мажоритарників виборцями.

Про це в коментарі LB.ua заявив глава фракції Давид Арахамія.

"Підготовка законопроєкту про імперативний мандат на стадії робочої групи. Було перше засідання, і потім ми не збиралися... Є концепція, що в нашій партійній програмі було обіцяно відкликання народного депутата. Це правильний інструмент", - розповів він.

Арахамія додав, що депутати-мажоритарники "озвучують справедливу логіку про те, що їх обирають люди на окрузі".

"Кажуть: люди голосували особисто за мене. І тому не може партія взяти і ніби проігнорувати думку виборців округу (забрати мандат депутата, - ред.). Тому правильно прописати таку процедуру, коли самі виборці цього округу зможуть відкликати мажоритарника, якщо до нього буде недовіра людей. Тобто щоб була якась кількість підписів, які збирають виборці, ініціюють процедуру відкликання такого народного депутата і перевибори. Це буде справедливий процес", - вважає глава президентської фракції.

За його прогнозами, "було б добре, щоб до Нового року ми вже визначилися з концепцією і основними положеннями цього закону".

Нагадаємо, перша спроба "Слуги народу" закріпити законодавчу норму про імперативний мандат і можливість позбавлення депутатів повноважень за рішенням партії провалилася через незгоду мажоритарників.

Імперативний мандат передбачає заборону на вихід із фракції, якщо депутат був обраний за партійними списками від виборчого об'єднання, партії або блоку, що утворив цю фракцію. У разі імперативного мандата передбачена процедура відкликання депутата, який не виконав цих вимог.

Напередодні депутат від "Слуги народу" Олександр Дубінський заявив, що керівництво його фракції пропонує позбавляти мандата всіх депутатів, навіть мажоритарників, які виходять із фракції (норма про імперативний мандат) і закликав керівництво фракції відмовитися від намірів "проштовхнути цю норму потайки".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram