ГоловнаПолітика

"Прозора ДАБІ" перекрила кисень будівельній мафії, - ексглава Кудрявцев

Ексчиновник вважає впроваджені у відомстві реформи причиною свого звільнення.

"Прозора ДАБІ" перекрила кисень будівельній мафії, - ексглава Кудрявцев
Фото: Макс Требухов

Екскерівник Держархбудінспекції Олексій Кудрявцев, звільнений у грудні минулого року, вважає, що причиною його звільнення стали реформи, які він впровадив у своєму відомстві.

Про це він заявив в інтерв'ю УНІАН.

За словами Кудрявцева, йдеться про проєкт "Прозора ДАБІ" та інші електронні сервіси, які максимально знижують корупційні ризики.

Ексчиновник заявив, що шалений тиск на нього почався саме тоді, коли реформа вийшла на фінальний рівень.

"Минулої осені вся та реформа, якою ми займалися в ДАБІ протягом трьох років, вийшла на фінальний етап. Це, крім іншого, означало, що настав час звільняти двох останніх керівників теруправлінь ДАБІ, які були осередками корупції - в Одеській області та в Києві. На цей момент вже була запущена система "Прозора ДАБІ" (електронна система видачі дозволів на будівництво), були ухвалені перші нормативні акти, які протидіяли корупції. Так-от, коли був звільнений керівник ТУ ДАБІ в Одеській області, яке було найбільш корумпованим, почався шалений тиск .... Тобто люди, яких я називаю "будівельною мафією", розуміли, що наступним кроком стане заміна керівника ТУ ДАБІ в Києві... Місцевим будівельним мафіям не хотілося втрачати роками відпрацьовані і налагоджені схеми", - заявив Кудрявцев.

За його словами, наприкінці вересня 2018 року він на засіданні уряду презентував "Прозору Дабі" і розповів про успіхи в боротьбі з корупцією.

"Можливо, до цього будівельна мафія не дуже вірила в наш успіх, але після презентації все стало занадто реальним. Коли все запрацювало і всі побачили, що механізм - дієвий, люди, які роками сиділи на хабарних схемах, зробили все, щоб мене звільнити", - каже ексголова ДАБІ.

Він зазначив, що за три роки очолюване ним відомство зробило чимало важливих кроків для галузі.

"Перше - виконали вимоги закону про децентралізацію, передавши функції ДАБІ багатьом місцевим громадам. Друге - замінили багатьох керівників теруправлінь ДАБІ, що працювали на своїх місцях ...які сиділи на корупційних схемах. Третє - розробили і домоглися ухвалення закону №1817, який поклав край багатьом незаконним будівництвам за рахунок заміни п'яти категорій складності на три класи наслідків у будівництві та скасування декларативного принципу початку будівництва. Четверте - перевели цілу низку послуг в електронний режим, щоб виключити вплив людського чинника", - наголосив Кудрявцев.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram