ГоловнаПолітика

Кучма про "формулу Штайнмаєра": Це взагалі "здати нас з потрохами"

Вибори на Донбасі без виведення військ і відновлення українського кордону Кучма назвав "повним абсурдом".

Кучма про "формулу Штайнмаєра": Це взагалі "здати нас з потрохами"
Леонид Кучма после переговоров в Минске, 05 июня 2019.
Фото: sputnik.by

Так звана формула Шнайнмаєра до миру на Донбасі не призведе, оскільки вона не є формулою миру.

Про це заявив другий президент України і представник країни в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма, передає Укрінформ.

"Формула Штайнмаєра до миру на Донбасі не призведе, бо це не формула миру. Це формула на тепер політична або така - а раптом ми дотиснемо українців, вони на неї погодяться, і ми розвернемося ... Це взагалі "здати нас з потрохами", так би мовити", - зазначив політик в Чернігові.

За словами Кучми, проведення виборів на Донбасі без попереднього виведення військ, роззброєння, відновлення українського кордону - це повний абсурд. Оскільки при нинішніх умовах контролювати виборчий процес туди не поїдуть ні спостерігачі, ні журналісти.

Не може бути мови і про особливий статус Донбасу, вважає експрезидент, тому що це - шлях до конфедеративного устрою України, що для нашої держави є неприйнятним.

Ще одним нюансом, який треба враховувати, перш ніж погоджуватися на якісь умови, зазначив Кучма, є стан окупованої території.

"Цей регіон практично зруйнований. За найскромнішими розрахунками, на його відновлення потрібно 100 млрд євро", - сказав він.

Тому, додав політик, відновлення миру на Донбасі - процес тривалий, відповідальний значною мірою залежить від позиції лідерів європейських країн, а особливо від позиції Президента США Дональда Трампа.

"Тому що сьогодні тільки ця країна більш-менш впливає на Росію", - зазначив Кучма.

Нагадаємо, 1 жовтня в Мінську представники України, Росії, ОБСЄ і ватажки терористів Донбасу підписали "формулу Штайнмаєра". Після цього прессекретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що найближчим часом може відбутися саміт у "нормандському форматі". Проти реалізації "формули Штайнмаєра" виступила низка українських політсил, Львівська, Тернопільська, Івано-Франківська облради, а бойовики "ДНР" і "ЛНР" почали висувати Україні умови для місцевих виборів.

Франція, Німеччина і Великобританія вітали підписання формули і визнали це прогресом на шляху до врегулювання збройного конфлікту на Донбасі, а президент РФ Путін похвалив "щире прагнення" Зеленського врегулювати конфлікт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram