ГоловнаПолітика

Найближчим часом провести вибори на окупованому Донбасі неможливо, - голова ЦВК

"Україна повинна взяти під контроль державний кордон, іноземні збройні формування з цієї території потрібно вивести".

Найближчим часом провести вибори на окупованому Донбасі неможливо, - голова ЦВК
Олег Диденко
Фото: censor.net

Найближчим часом провести вибори на окупованому Донбасі неможливо.

Про це заявив новий голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко в інтерв'ю виданню "Фокус".

"Чи можливі вибори на Донбасі взагалі? На мою думку, на цей момент - ні. Щоб їх там провести, необхідно забезпечити безпеку. Україна повинна взяти під контроль державний кордон, іноземні збройні формування з цієї території потрібно вивести. Президент Зеленський відкрито говорить, що вибори під дулами автоматів не відповідатимуть стандартам. Окрім того, необхідно законодавчо врегулювати це питання", - зазначив Діденко.

Він підкреслив, що в Україні діє закон про правовий режим на окупованих територіях, згідно з яким вибори там не проводять.

"Щоб хоча б теоретично говорити про проведення виборів на цих територіях, потрібно ухвалити інший закон. Це компетенція Верховної Ради. Які вона пропише процедури, що передбачить, наразі прогнозувати складно", - додав Діденко.

Нагадаємо, раніше президент Володимир Зеленський заявив, що місцеві вибори на Донбасі відбудуться після виведення окупаційних військ.

У серпні міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна хоче провести наступні місцеві вибори не тільки на контрольованій території, але й на окупованому Донбасі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram