ГоловнаПолітика

Кулеба: заявка України на ПДЧ залишається чинною з 2008 року

"Ми будемо де-факто імплементувати ПДЧ, юридично його не маючи".

Кулеба: заявка України на ПДЧ залишається чинною з 2008 року
Дмитро Кулеба на засіданні кабміну, 11 вересня 2019
Фото: kmu.gov.ua

Віцепрем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба заявив, що Україні не потрібно подавати нову заявку на отримання плану дій щодо членства в НАТО, тому що залишається чинною заявка від 2008 року.

Про це він сказав в інтерв'ю "Сегодня", коментуючи останні заяви представників "Європейської солідарності". Колишній президент Петро Порошенко, наприклад, закликав на грудневому саміті НАТО почати дискусію про ПДЧ для України.

"Я не хочу ображати колег. Я вдячний їм за ті зусилля, яких вони доклали на шляху європейської та євроатлантичної інтеграції за останні роки. Але те, про що ви сказали, є банальною дезінформацією з їхнього боку... По-перше, Україна вже подала заявку на отримання ПДЧ. Це було зроблено 2008 року. Бухарестський саміт НАТО її розглянув і підтвердив, що колись Україна стане членом НАТО, але ПДЧ нам не дали. Подавати другу заявку зараз, якщо перша залишається чинною? У НАТО виходять з того, що заявка, подана у 2008 році, залишається чинною. Ми в уряді України також розуміємо, що ця заявка залишається чинною. Тому нову подавати не потрібно", - сказав Кулеба.

Він додав, що Порошенко це прекрасно знає, і тому впродовж п'яти років президентства цю заявку і не подавав.

"А по-друге, якби вони навіть вирішили зробити такий гарний піар-хід і в грудні 2019 року знову подали заявку, то відповідь була б такою ж, як і 2008 року. ПДЧ ми не отримали б. Відповідно, ми в уряді прекрасно розуміємо реальність і спрямовуємо свої сили не на те, щоб створити якісь додаткові символічні речі, хоча вони теж важливі, а на те, щоб реальну інтеграцію в НАТО запустити як повноцінний механізм. Тому наша Річна національна програма з інтеграції в НАТО на 2020 рік максимально за змістом і за формою близька до Плану дій щодо членства. Тобто ми будемо де-факто імплементувати План дій щодо членства, поки що юридично його не маючи", - сказав Кулеба.

Нагадаємо, в НАТО є кілька програм партнерства, які передують повноцінному членству в організації: Партнерство заради миру, Індивідуальний партнерський план, Прискорений діалог, План дій щодо членства.

Україна хотіла отримати ПДЧ ще в 2008 році на саміті НАТО в Бухаресті, але це рішення заблокували Німеччина і Франція. У 2017 році Україна знову заговорила про отримання Плану дій щодо членства в НАТО, а навесні 2018 року Порошенко назвав цей план наступною ціллю країни.

У лютому 2019 року Верховна Рада внесла в Конституцію курс на членство в Євросоюзі та НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram