ГоловнаПолітика

ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити Штепі 3600 євро

Ексмеру Слов'янська повинні виплатити 2600 євро за нематеріальну шкоду і 1000 євро за судові витрати.

ЄСПЛ зобов'язав Україну виплатити Штепі 3600 євро
Неля Штепа
Фото: Главред

Європейський суд з прав людини зобов'язав Україну виплатити колишній міський голові Слов'янська Неллі Штепі 3600 євро.

Про це йдеться в рішенні ЄСПЛ.

"Суд постановив, що відповідальна держава (Україна - ред.) має заплатити заявнику протягом трьох місяців наступну суму", - йдеться в документі.

Зокрема, Штепі повинні виплатити 2600 євро за нематеріальну шкоду та 1000 євро за судові витрати.

ЄСПЛ ухвалив, що проти Штепи порушили дві статті Європейської конвенції з прав людини. Так, Штепа поскаржилася на порушення п.3 ст.5 Конвенції - тому що її попереднє утримання було тривалим і, на її думку, невиправданим. Також вона скаржилася на порушення п.1 ст.6 Конвенції - про те, що кримінальне провадження щодо неї було необґрунтовано тривалим.

Україна ще може оскаржити рішення.

Нагадаємо, Штепу затримали в липні 2014 року. Її звинувачують у зазіханні на територіальну цілісність України, яка спричинила загибель людей, створення терористичної організації, у закликах до зміни кордонів України - за сприяння російським бойовикам навесні 2014 року, у проведенні "референдуму" про створення терористичної організації "ДНР".

З 12 червня 2018 року суд неодноразово переносив продовження підготовчого засідання у справі Штепи. У листопаді минулого року, за словами адвоката, її госпіталізували з інсультом, проте незабаром перевели на амбулаторне лікування.

Потім засідання мало відбутися 4 березня 2019 року, але через госпіталізацію Штепи у зв'язку із загостренням хронічної хвороби суд переніс засідання на 12 березня. Це засідання теж перенесли, тому що Штепа знову потрапила в лікарню.

2 квітня Штепа з'явилася до суду, але не приїхали всі три її адвокати. Причиною неявки обвинуваченої на засідання 15 квітня вона вказала консультацію в київському кардіоцентрі.

29 травня суд Харкова переніс засідання через те, що судді пішли у відпустку.

22 жовтня 2019 року суд Харкова провів засідання у справі Штепи після більш ніж 16-місячної перерви.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram