ГоловнаПолітика

Горбатюк: розслідування майданівських справ зупинилося

Управління спеціальних розслідувань припиняє існування.

Горбатюк: розслідування майданівських справ зупинилося
Фото: Макс Требухов

Одинадцятьом співробітникам Управління спеціальних розслідувань ГПУ, які займалися розслідуванням справ Майдану, не знайшлося місця при новому генеральному прокурорі. Шістьох із них відсіяли під час тестування, ще п'ятьох звільнили, розповів колишній начальник УСР Сергій Горбатюк на брифінгу. Він входить до числа звільнених осіб.

"За результатами перших тестувань у нас шестеро слідчих не пройшли до наступного етапу. Наприклад, слідчий, який займався епізодом штурму Майдану і направив до суду обвинувальний акт проти колишнього голови СБУ; слідчий у справі про 20 лютого, розстрілі, яку завершили обвинувальним актом проти п'ятьох "беркутівців"; слідчий у справі про організовану злочинну організацію, узурпацію влади колишнім президентом", - розповів Горбатюк.

Він сумнівається, що слідчі з такими результатами повинні підтверджувати свою кваліфікацію.

"Ще чотирьох було звільнено минулої п'ятниці і мене вчора. Це чітка відповідь керівництва Генеральної прокуратури, які пріоритети в їхній роботі", - сказав він.

Горбатюк вважає, що керівництво Генпрокуратури "не бажає бачити в новоствореному департаменті процесуального керівництва тих, хто займався майданівськими справами".

За його словами, в результаті дій нового керівництва ГПУ робота за цими справами фактично зупинена.

"Крім формально створеного департаменту, не вживають практичних кроків щодо подальшого розслідування. Так, дійсно, є дата 20 листопада, коли повноваження слідчих прокуратури закінчуються. Відповідно, справи повинні передати в ДБР. На сьогодні не створені ні робочі групи з ДБР, не створено там підрозділу, генпрокурор або його заступники не прийняли цей процес, а, крім того, і законодавчих підстав для переведення немає", - сказав Горбатюк.

Нагадаємо, з 20 листопада 2019 року Генеральна прокуратура остаточно втрачає функцію слідства. У зв'язку з цим Управління спеціальних розслідувань підлягає розформуванню. Його співробітникам запропонували вибір: продовжити слідство у складі Державного бюро розслідувань або здійснювати процесуальне керівництво у цих справах у ГПУ після переатестації.

Горбатюк відмовився писати заяву на переатестацію за встановленим керівництвом Генпрокуратури зразком, оскільки, на його думку, він не відповідає чинному законодавству.

21 жовтня генпрокурор Руслан Рябошапка створив замість Управління спеціальних розслідувань новий департамент, який буде здійснювати тільки процесуальне керівництво у справах Майдану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram