ГоловнаПолітика

Генпрокуратура звільнила Горбатюка

Прокурор відмовився писати заяву на переатестацію.

Генпрокуратура звільнила Горбатюка
Фото: Макс Требухов

Генеральна прокуратура звільнила начальника Управління спеціальних розслідувань Сергія Горбатюка.

"Наказу не бачив, але по телефону з відділу кадрів повідомили про звільнення", - сказав він у коментарі "Українським новинам".

Також, за попередніми даними, звільнено прокурора Олексія Донського, який, зокрема, вів справу про розстріли протестувальників на Майдані.

Управління спеціальних розслідувань у складі Генпрокуратури створювалося як єдиний центр з розслідування всіх злочинів, скоєних у період протестних акцій в Україні. Серед його основних завдань - вивчення обставин узурпації влади і всього комплексу злочинних дій, вчинених у період правління Януковича. Першочергове завдання діяльності управління - розслідування масових убивств учасників мирних акцій протесту 18-20 лютого 2014 року.

З 20 листопада 2019 року Генеральна прокуратура остаточно втрачає функцію слідства. У зв'язку з цим Управління спеціальних розслідувань підлягало розформуванню. Його співробітникам запропонували вибір: продовжити слідство у складі Державного бюро розслідувань або здійснювати процесуальне керівництво у цих справах у ГПУ після переатестації.

Горбатюк відмовився писати заяву на переатестацію за встановленим керівництвом Генпрокуратури зразком, оскільки, на його думку, він не відповідає чинному законодавству.

21 жовтня генпрокурор Руслан Рябошапка створив замість Управління спеціальних розслідувань новий департамент, який буде здійснювати тільки процесуальне керівництво у справах Майдану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram