ГоловнаПолітика

Кабмін оголосив експеримент з водійськими правами в смартфоні

Експеримент реалізовуватимуть за допомогою мобільної програми.

Кабмін оголосив експеримент з водійськими правами в смартфоні

Кабінет Міністрів прийняв постанову про проведення експерименту з упровадження електронних водійських посвідчень і техпаспортів (для власників автомобіля).

Про це повідомив міністр з питань цифрової трансформації Михайло Федоров.

"Скоро можна буде їздити без пластику. Щоб ви розуміли, тільки цього року штрафів за забутий документ було більш ніж на 71 млн грн (понад 160 тисяч водіїв). Минулого - штрафів на понад 80 млн", - написав Федоров у фейсбуці.

Електронні водійські права будуть реалізовані через мобільну програму "Дія" (державні послуги онлайн).

"Після авторизації в електронному кабінеті громадянина через мобільну програму «Дія» кожен українець зможе швидко і зручно їх пред'явити в разі потреби. Уже незабаром послуга запрацює в тестовому режимі і водіям не потрібно буде витрачати купу часу і псувати свої нерви", - йдеться у фейсбуці прем'єр-міністра Олексія Гончарука.

Згідно із законодавством України, кожен водій зобов'язаний мати при собі посвідчення водія на право керування транспортним засобом, реєстраційний документ на транспортний засіб і чинний страховий поліс.

Уже триває процес введення електронного страхового поліса обов'язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів (ОСЦВВ).

У вересні 2018 року депутати Верховної Ради вже пропонували дозволити водіям не мати при собі прав, якщо вся інформація буде в електронній базі даних. Проєкт відкликали у зв'язку з обранням нової Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram