ГоловнаПолітика

Труба заявив про ознаки фальсифікації виборів до громадської ради при ДБР

Держбюро розслідувань відкрило кримінальне провадження.

Труба заявив про ознаки фальсифікації виборів до громадської ради при ДБР
Роман Труба
Фото: Макс Требухов

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом можливої фальсифікації голосування за 13 членів Ради громадського контролю.

Про це повідомляють на сайті ДБР.

Як відомо, 3-4 жовтня відбулося перше інтернет-голосування за склад Ради громадського контролю при ДБР. Громадяни могли один раз проголосувати за 15 членів Ради з 41 кандидата.

"Перед початком голосування кожен обов'язково знайомився з повідомленням, що втручання в систему голосування може призвести до наслідків, передбачених ст. 361 Кримінального кодексу. Однак, за попереднім аналізом, були виявлені обставини, які можуть свідчити про не персональне, а масово організоване голосування на користь перших 13 переможців конкурсу", - заявив директор ДБР Роман Труба.

Так, за його словами, під час голосування за згаданих осіб виявили голоси з близько 1100 телефонних номерів, в яких відрізнялися лише останні три цифри. Ці номери дали близько 30% голосів за кожного з переможців. Також серед голосів за цих кандидатів було від 70% до 86% голосувань з однієї IP-адреси. При тому, що в інших кандидатів цей показник становив у середньому 10%.

Близько 400 (10%) голосів було отримано з "одноразових" електронних адрес, зареєстрованих за день до голосування в однаковий час. Окрім того, голосування за 13 кандидатів проходило синхронно і зовсім припинилося одночасно.

Труба підкреслив, що навіть у разі виявлення можливих правопорушень він буде зобов'язаний призначити склад Ради громадського контролю. Водночас він закликав переможців написати заяви про невключення їхніх кандидатур до складу Ради для проведення повторного конкурсу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram