ГоловнаПолітика

Верховний Суд підтримав військових пенсіонерів у суперечці про перерахунок пенсій

Зниження максимального розміру за вислугою років не повинно зменшувати виплати.

Верховний Суд підтримав військових пенсіонерів у суперечці про перерахунок пенсій
Фото: Макс Требухов

Велика палата Верховного Суду 16 жовтня визнала незаконним зниження процентного розміру основної пенсії, яку призначають згідно із Законом України про пенсійне забезпечення осіб, звільнених із військової служби, під час її перерахунку.

Про це йдеться на сайті Верховного Суду.

Згідно з матеріалами справи, мешканець Житомирської області, колишній військовий з 2004 року за вислугою років отримував пенсію в розмірі 83% суми грошового забезпечення. У серпні 2017 року Кабінет Міністрів прийняв постанову №704 про збільшення грошового забезпечення військовослужбовців, але потім пенсіонеру на підставі постанови Кабміну №103 від 21 лютого 2018 року перерахували пенсію в розмірі не 83%, а 70% від цієї суми.

Він подав позов проти Головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області, а місцевий суд вирішив направити справу до Верховного Суду, щоб той розглянув його як зразкову для таких розглядів.

Судді в Києві прийшли до висновку, що ПФУ не повинен був під час перерахунку знижувати процентне значення розміру основної пенсії. Зараз максимальний розмір не може перевищувати 70% сум грошового забезпечення, але це стосується тільки нових пенсій. "Застосування цього показника до перерахунку пенсії є протиправним і стосується призначення нових пенсій, а не перерахунку раніше призначених, з огляду на принцип незворотності нормативно-правових актів у часі", - йдеться в заяві суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram