ГоловнаПолітика

Закон про перезавантаження НАЗК набув чинності

Повноваження членів агентства достроково припинено, нового голову НАЗК повинні обрати до 18 грудня.

Закон про перезавантаження НАЗК набув чинності
Фото: liga.net

Повноваження членів Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) достроково припинено, нового голову агентства повинні обрати до 18 грудня.

Про це йдеться в Законі "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції".

Закон опублікували в парламентській газеті "Голос України" 17 жовтня, і він набуває чинності наступного дня, тобто в п'ятницю, 18 жовтня.

З дня набуття чинності законом повноваження чинних членів НАЗК достроково припиняються, а Кабінет Міністрів протягом двох місяців зобов'язаний провести конкурс і призначити нового голову агентства.

Також проводиться реорганізація структури агентства і вводиться одноосібне управління органом замість колективного.

Голову НАЗК обере конкурсна комісія з 6 членів, трьох із яких призначає уряд, а ще трьох пропонують міжнародні донори України.

Голову агентства призначають на 4 роки і його не можуть переобирати.

Саме голова НАЗК отримує право призначати собі трьох заступників і звільняти їх.

Також законом удвічі підвищується зарплата керівника агентства з 19,5 прожиткових мінімумів до 40 (на цей момент - 77,4 тис. гривень).

Крім того, він розсекречує е-декларації керівників Служби безпеки України та інших розвідувальних органів, яких призначає президент.

Також тепер спецперевірка осіб, яких призначає Кабмін, президент або Верховна Рада, відбуватиметься не до, а після їх призначення на посаду.

Раніше Національне агентство із запобігання корупції закликало президента Володимира Зеленського ветувати цей закон. Його прийняла Верховна Рада 2 жовтня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram