ГоловнаПолітика

Зеленський підписав закон про концесії

Документ вносить зміни у 25 законодавчих актів України.

Зеленський підписав закон про концесії
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав Закон "Про концесії" № 155-IX, який Верховна Рада прийняла 3 жовтня 2019 року.

Про це інформує пресслужба глави держави.

"Документ відкриває нові можливості для співпраці держави і бізнесу. Очікується, що концесія забезпечить залучення інвестицій в соціальну, транспортну, енергетичну сфери, житлово-комунальну інфраструктуру, охорону здоров'я; сприятиме модернізації та створенню нової інфраструктури, ефективному управлінню об'єктами державної та комунальної власності, надання якісних громадських послуг і збільшення фіскального простору держави", - йдеться в повідомленні.

Документ вносить зміни у 25 законодавчих актів України з метою врегулювання відносин у сфері залучення приватного бізнесу в інфраструктуру на умовах державно-приватного партнерства.

Він передбачає введення єдиної процедури ініціювання та прийняття рішення про здійснення державно-приватного партнерства для всіх форм державно-приватного партнерства, в тому числі концесії.

Також закон вводить прозору процедуру вибору концесіонера (концесійний конкурс, конкурентний діалог), передбачає можливість залучення до роботи комісії незалежних експертів; можливість залучення радників для підготовки концесійних проєктів, з конкурсною документацією; надійні гарантії для концесіонерів і кредиторів; чітке регулювання права власності на об'єкт концесії, метою якого є збереження за державою/територіальною громадою права власності на об'єкт концесії.

У документі також передбачено процедуру трансформації оренди в концесію в разі відповідного звернення з боку орендаря за умови внесення додаткових інвестицій.

Крім того, закон дає можливість заміни концесіонера в разі неналежного виконання ним своїх зобов'язань.

Документом також врегульовано особливості концесії на ринках, які перебувають у стані природної монополії; особливості концесії в будівництві та експлуатації автомобільних доріг; фінансові питання в концесійних проєктах; земельні питання та питання містобудування для реалізації проєктів, що здійснюються на умовах концесії.

Нагадаємо, що концесія є формою державно-приватного партнерства, в рамках якого інвестор на платній основі отримує право на будівництво об'єкта або управління ним. При цьому операційний ризик перекладається на інвестора, йому не гарантується окупність інвестицій або витрат. Дохід від користування йде інвестору.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram