ГоловнаПолітика

Рада прийняла зміни до Митного кодексу щодо захисту інтелектуальної власності

Закон розроблено, щоб наблизити законодавство у сфері захисту інтелектуальної власності до стандартів і практики ЄС.

Рада прийняла зміни до Митного кодексу щодо захисту інтелектуальної власності
Фото: Макс Требухов

Верховна Рада України прийняла закон "Про внесення змін до Митного кодексу України щодо захисту прав інтелектуальної власності при переміщенні товарів через митний кордон України". Про це повідомляє "Укрінформ".

Закон підтримав 271 нардеп. У пояснювальній записці зазначено, що закон розроблено з метою наближення митного законодавства України у сфері захисту інтелектуальної власності до стандартів та практики ЄС.

Проєкт передбачає підвищити рівень запобігання та протидії переміщенню через митний кордон України товарів, що порушують права інтелектуальної власності, і, як наслідок, сприяє очищенню внутрішнього ринку від контрафактної продукції, яка часто не відповідає встановленим вимогам безпеки.

Зміни також передбачають розширення переліку об'єктів права інтелектуальної власності, сприяння захисту яких здійснюється під час переміщення товарів через митницю України.

Також розширено перелік випадків застосування заходів, пов'язаних із призупиненням митного оформлення товарів, підозрюваних у порушенні права інтелектуальної власності, в тому числі з ініціативи митного органу.

У Митний кодекс також вносяться зміни щодо відшкодування витрат, пов'язаних із зберіганням, знищенням товарів, підозрюваних у порушенні права інтелектуальної власності; введення можливості дострокового випуску товарів, митне оформлення яких призупинено за підозрою у порушенні прав інтелектуальної власності; встановлення особливостей призупинення митного оформлення та знищення невеликих партій товарів, що переміщуються (пересилаються) через митний кордон України в міжнародних поштових та експрес-відправленнях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram