ГоловнаПолітика

Законопроєкт про землю розглядатимуть у Раді через кілька тижнів, - голова аграрного комітету

Іноземцям дозволять купувати українську землю тільки з 2024 року.

Законопроєкт про землю розглядатимуть у Раді через кілька тижнів, - голова аграрного комітету
Николай Сольский
Фото: latifundist.com

Верховна Рада розглядатиме законопроєкт про ринок землі через кілька тижнів.

Про це LB.ua заявив голова Комітету з питань земельної та аграрної політики, депутат фракції "Слуга народу" Микола Сольський.

"Минулого четверга ми зареєстрували альтернативний проєкт закону [№2178-10 від 10 жовтня] про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення авторства групи депутатів. Швидше за все, законопроєкт буде винесено на розгляд у парламенті через кілька тижнів", - заявив він.

Сольський підкреслив, що в цьому законопроєкті враховано принципові вимоги аграріїв і запропоновано компроміс із ключових питань.

"Зокрема, прописано нове формулювання норми про право купівлі землі юридичними особами. А саме, запропоновано, щоб ринок землі с/г призначення для юросіб, де кінцевими бенефіціарами можуть бути іноземні громадяни, був відкритий тільки з 2024 року (у редакції Кабміну такого обмеження термінів не було, - LB.ua). Зроблено лише виняток для підприємств, які щонайменше три роки вже працюють на території України", - підкреслив він.

Також встановлюється мінімальна стартова ціна продажу земельних ділянок державної та комунальної власності на земельних торгах на рівні, не нижчому від нормативної грошової оцінки.

"Пропонується обмеження на сукупну площу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, яка може перебувати у власності громадянина та юридичної особи і пов'язаних з ним осіб. Обмеження не допускають придбання у власність понад 35% сільськогосподарських земель об'єднаної громади, 8% (в урядовому документі було 15%) сільськогосподарських земель області і 0,5% - сільськогосподарських земель України. В документі передбачено норми, якими забезпечується переважне право орендаря на придбання земельної ділянки", - додав він.

Законопроєктом також прописано обов'язок державного реєстратора вносити інформацію про ціну (вартість) прав, у тому числі прав користування, до Реєстру речових прав. І забезпечується право громадян на викуп земельних ділянок для ведення селянського (фермерського) господарства, що належать їм на праві постійного користування та право довічного успадкованого володіння. Можливий викуп із розстрочкою платежу до 5 років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок.

Закон України "Про санкції" доповнюється новим видом санкцій - "Заборона на придбання у власність земельних ділянок". Такі санкції вводяться рішенням Президента України за поданням Ради національної безпеки і оборони України і затверджуються постановою Верховної Ради України. Під санкції можуть підпадати іноземні держави, невизначене коло осіб певної діяльності (секторальні санкції) і окремі юридичні та фізичні особи.

Депутат нагадав, що минулого тижня відбулася нарада в Офісі президента на чолі з Володимиром Зеленським та представниками аграрних асоціацій, де обговорювалася тема скасування мораторію на продаж землі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram