ГоловнаПолітика

Чалий підтвердив призупинення процедури призначення нового посла в США

"Україна подала запит на агреман, але потім надійшов сигнал з Києва".

Чалий підтвердив призупинення процедури призначення нового посла в США
Фото: Макс Требухов

Офіційний Київ призупинив процедуру призначення нового посла в Сполучених Штатах Америки.

Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua повідомив колишній посол України в Сполучених Штатах Валерій Чалий.

"Нещодавно Україна подала запит на агреман (попереднє узгодження, - LB.ua) кандидатури посла. Цей запит було офіційно оформлено. Я як посол прискорив процедуру, спеціально просив помічника державного секретаря звернути на це увагу, щоб до приїзду президента України приїхав новий посол. У результаті американські партнери зробили все, що я їх просив, але потім надійшов сигнал з Києва, що процедуру призупинено", - розповів Чалий.

Водночас експосол зазначає, до цього не було причетне МЗС України. На його думку, Офісу президента зараз не критично: є посол у США чи його немає.

"І тепер у нас доволі складна ситуація. З одного боку, відкликаний запит на агреман, з іншого - немає посла. Якщо не хочете на весь період, призначте до завершення виборчого процесу в США. А потім, коли відбудуться президентські вибори в Сполучених Штатах, можна буде залишити старого посла або призначати нового", - додав дипломат.

Чалий закликає офіційний Київ провести необхідні процедури якомога швидше і направити в США нового посла.

За інформацією LB.ua, запит на агреман було подано стосовно Олега Шамшура, однак оскільки питання це вирішувалося доволі довго, він сам відмовився від цієї позиції. Зараз ідеться про те, що новим послом України в США може стати постійний представник України при ООН Володимир Єльченко.

Посада посла України в США вакантна з 19 липня, коли було звільнено Валерія Чалого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram