ГоловнаПолітика

Експерт Ради Європи розкритикував судову реформу Зеленського

Скорочення кількості суддів ВС викликає низку питань щодо стандартів Ради Європи.

Експерт Ради Європи розкритикував судову реформу Зеленського
Фото: xsport.ua

Запропоноване президентським законопроєктом скорочення кількості суддів Верховного Суду означатиме переведення на іншу посаду без їхньої згоди. Це суперечить рекомендаціям Ради Європи.

Про це йдеться в оцінці професора, доктора Лорена Бахмаєра-Вінтера, зробленій на підставі англійського перекладу законопроєкту, наданого Раді Європи в рамках проєкту «Підтримка впровадження судової реформи в Україні». Вона є в розпорядженні LB.ua.

Після ухвалення кількість суддів Верховного Суду скоротиться з 200 до 100.

«Запропоноване скорочення не виправдане причинами зменшення навантаження чи реформою касаційних функцій Верховного Суду. Насправді обґрунтування такого зменшення кількості суддів незрозуміле і не пояснюється зміною ролі Верховного Суду в рамках судової системи, оскільки недавно Верховний Суд був реструктуризований і оновлений», - йдеться в оцінці.

Законопроєкт також вводить процедуру добору суддів, які повинні залишитися на своїх посадах у Верховному Суді. Для цього чинні судді Верховного Суду повинні проходити новий відбірний процес уже в оновленій Вищій кваліфікаційній комісії суддів.

«Це положення викликає низку питань щодо стандартів Ради Європи. По-перше, сам процес відбору як такий не визначений в законі. У прикінцевих положеннях зазначено, що «порядок проведення відбору суддів у касаційні суди в складі Верховного Суду затверджується Вищою кваліфікаційною комісією суддів України за погодженням з Вищою радою правосуддя». Наслідком цього може виявитися ситуація, яка суперечить основному принципу незмінності суддів. У рекомендації Комітету міністрів РЄ СМ/Rec (2010) 12 визначено, що: «Суддя не може отримати нове призначення або бути переведеним на іншу судову посаду без його згоди» (п. 52 рекомендації). Винятком для цього принципу є ухвалення дисциплінарних санкцій або «реформування в організації судової системи», - йдеться в оцінці.

Іншими словами, судді, які будуть переведені в інший суд, нижчого рівня, і які не погодяться на цей крок, фактично підлягають дисциплінарному стягненню без відповідних процедур і гарантій, пов'язаних з цим процесом. Це суперечить рекомендаціям Ради Європи, йдеться в оцінці.

Занепокоєння експерта також викликає процедура звільнення членів Вищої ради правосуддя.

«Керуючись запропонованою поправкою, намір забезпечити більш якісну роботу члена ВРП може привести до неправомірної загрози звільнення тих членів, які виступають проти наявної більшості. Крім того, якщо такий член буде остаточно звільнений, процедуру призначення відповідним органом слід починати знову, і поки ця процедура буде тривати, склад ВРП не відповідатиме конституційним положенням».

Щодо функціонування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, експерт зазначає, що «в Україні не було помітно значних збоїв у роботі. Дійсно, були рекомендації, щоб у майбутньому ці два органи самоврядування могли бути об'єднані, але нинішній склад Комісії та порядок формування складу членів ВККС відповідають стандартам Ради Європи».

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram