ГоловнаПолітика

При Мінветеранів створять Раду сімей загиблих військовослужбовців

Президент зустрівся з родинами загиблих на Донбасі бійців.

При Мінветеранів створять Раду сімей загиблих військовослужбовців
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський зустрівся з родичами військовослужбовців, які загинули під час бойових дій на Донбасі.

Про це повідомляють на сайті президента.

Зеленський зазначив, що законопроєкт про добровольців (проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу і соціальних гарантій окремим особам з числа учасників антитерористичної операції № 2045-1) повинен бути розглянутий у Верховній Раді на наступному пленарному тижні, а зміни до закону "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" - підготовлені до 15 листопада.

У зустрічі також узяли участь прем'єр-міністр Олексій Гончарук і міністр у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Оксана Коляда.

"На зустрічі обговорили низку питань, які зараз стоять перед учасниками бойових дій, їхніми рідними та близькими, сім'ями загиблих українських героїв. Так, сторони обмінялися думками щодо змін до закону про статус ветеранів і їхніх соціальних гарантій. Родичі військових звернулися до президента з проханням підтримати зміни до законодавства, напрацьовані спільно з профільним міністерством, рідними загиблих воїнів, громадськими організаціями та активістами. Серед ініціатив, які озвучили присутні, зокрема, чітке формулювання поняття «члени сімей загиблих в АТО/ООС» і соціальні гарантії для них. Також обговорювалося питання матеріальної підтримки і допомоги дружинам, дітям і батькам загиблих воїнів. Порушувалося й питання забезпечення пільгового проїзду для цієї категорії громадян, адже часто члени сімей військовослужбовців стикаються з несправедливими відмовами і т. д." - наголошено в повідомленні.

"Ви - перший президент, який зустрівся з родинами загиблих воїнів у такому форматі. Ми дякуємо вам за це і просимо вашої підтримки, зокрема, щоб наші інтереси були виписані в законодавстві. Це стосується пільг і відповідного статусу, якого ми заслуговуємо", - звернулася до Зеленського дружина загиблого Героя України Ірина Михнюк.

Учасники зустрічі також висловилися з приводу необхідності гідного вшанування пам'яті загиблих і обговорили можливість святкування наступного року на державному рівні 29 серпня Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність держави.

Також присутні обговорили питання патріотичного виховання, реалізації різних проєктів патріотичного спрямування, створення фільмів про героїв України. Президент зазначив, що готовий підтримати ці ініціативи.

"Коли законопроєкт буде доопрацьовано і передано до Верховної Ради, я готовий надати йому статус невідкладного, щоб парламент міг оперативно його розглянути і прийняти", - запевнив президент.

Також Зеленський і Коляда підтримали пропозицію створити при Міністерстві ветеранів Раду сімей загиблих військовослужбовців.

Нагадаємо, раніше Зеленський виключив скорочення пільг учасникам бойових дій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram