ГоловнаПолітика

Білий дім не погодив з офісом Зеленського зняття грифу таємності зі стенограми розмови

Колишній посол України боїться, що інші країни почнуть брати приклад із Вашингтона.

Білий дім не погодив з офісом Зеленського зняття грифу таємності зі стенограми розмови
Фото: EPA/UPG

Адміністрація Дональда Трампа не погоджувала з Офісом президента України Володимира Зеленського зняття грифів секретності та саму публікацію стенограми переговорів двох президентів.

Про це в інтерв'ю LB.ua повідомив колишній посол України у Сполучених Штатах Валерій Чалий.

"Знаю точно: для того, щоб дати згоду на публікацію, треба спочатку з документів зняти всі грифи. Існують додаткові моменти, коли мова йде про транскрипт (як це відбувалося з переговорами Трампа і Зеленського). Однак жодних процедур, наскільки я розумію, в Україні не проводилося. І згоди американській стороні на публікацію ніхто офіційно не надавав", - повідомив Чалий.

Дипломат зазначив, що про нюанси переговорів завжди знають лідери та їхні команди, але безпеку і конфіденційність такого типу спілкування забезпечують треті сторони.

Чалий висловив стурбованість, що таке може повторитися. "Я боюся тільки одного: що ми дозволимо іншим країнам публікувати розмови нашого президента без нашої на те згоди", - сказав він.

Дипломат вважає, що після інциденту з публікацією розшифрування телефонних переговорів Трампа і Зеленського необхідно віддавати перевагу особистим контактам для спілкування на найвищому рівні.

Нагадаємо, що телефонна розмова Зеленського з Трампом відбулася 25 липня 2019 року. Через три місяці вона стала приводом для початку процедури імпічменту американського президента. Трампа підозрюють у тому, що він попросив Зеленського розслідувати діяльність Хантера Байдена, сина одного з імовірних суперників на виборах у 2020 році.

Через скандал Білий дім опублікував розшифровку телефонної розмови, складену на основі записів тих співробітників спецслужб і членів Ради Нацбезпеки США, які були під час розмови. Після оприлюднення тексту розмови Зеленський заявив, що Трамп не погоджував з ним його публікацію. За словами Зеленського, він думав, що американська сторона оприлюднить лише слова свого президента. Він також висловив думку, що телефонні розмови між лідерами країн не повинні публікуватися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram