ГоловнаПолітика

Чалий: замороження військової допомоги Україні з боку США зіграло б на руку Росії

Офіс президента не реагував на попередження посольства України у США.

Чалий: замороження військової допомоги Україні з боку США зіграло б на руку Росії
Фото: Макс Требухов

Колишній посол у Сполучених Штатах Америки Валерій Чалий вважає, що якби Вашингтон заморозив надання Україні військової допомоги, цим скористалася б Росія.

Про це Чалий сказав в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua.

"Чесно, не знаю, як пов'язані між собою питання надання допомоги з переговорами Трампа і Зеленського. Однак якщо це відповідає дійсності, то такий крок завдав би значної шкоди україно-американським відносинам у сфері безпеки і оборони. Це було б, звичайно, використано третьою стороною - Росією", - сказав він.

Дипломат зазначив, що влада США не сповіщала українське посольство про можливе припинення військової допомоги.

"Через свої канали я дізнався, що деякі компанії, які повинні укладати з нами контракти в цьому напрямку, затримують процедуру. Це, відповідно, могло призвести до того, що ми просто не встигли б отримати військову допомогу до 30 вересня, до завершення бюджетного року у США", - повідомив Чалий.

Він також акцентував, що команда Офісу президента не реагувала на інформацію посольства України у США про можливе заморожування військової допомоги з боку американської влади. У зв'язку із чим, як вказує дипломат, йому довелося просити про це конгресменів.

"Не маючи доручення з Києва, але проінформувавши українську владу про ситуацію, не отримавши від неї жодної відповіді на кілька моїх запитів про наші подальші дії, я зробив певні кроки самостійно. Використавши при цьому надані раніше посольству директиви про збільшення військово-технічної допомоги з боку США. Я звернувся до представників Конгресу, Сенату, щоб вони звернули увагу на це питання, щоб допомога прийшла вчасно", - заявив Чалий.

Нагадаємо, Конгрес США затвердив виділення Україні 250 млн доларів по лінії Пентагону, але в липні 2019 року президент США Дональд Трамп попросив виконувача обов'язків голови апарату Білого дому Міка Малвейні призупинити виділення коштів. Гроші розморозили щойно десь 11 вересня після численних запитів із Конгресу про причини такого рішення.

У цей самий час Трамп і кілька американських дипломатів намагалися домогтися від України розслідування проти Хантера Байдена, сина одного з головних політичних конкурентів американського президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram