ГоловнаПолітика

AP назвало причину дострокової відставки Марі Йованович

Колишній посол в Україні у п'ятницю дасть свідчення у Конгресі.

AP назвало причину дострокової відставки Марі Йованович
Мари Йованович
Фото: РБК

Посла США в Україні Марі Йованович достроково відкликали з посади у травні у зв'язку з тим, що вона наполягала на дотриманні протоколу при передачі запиту про розслідування щодо сім'ї Джо Байдена.

Про це пише Associated Press.

Співрозмовник агентства з числа колишніх американських дипломатів розповів, що Йованович відмовилася робити "усі ці особисті, неформальні речі". Вона дала зрозуміти, що в уряду США є формальні методи звернутися до іноземної держави з проханням про допомогу у розслідуваннях. Між Україною і США з 2001 року діє договір про взаємну правову допомогу у кримінальних справах.

Фактично вона виступила проти адвоката Дональда Трампа Руді Джуліані.

У п'ятницю Йованович має дати свідчення у Конгресі США в рамках розслідування про імпічмент Трампа. Хоча Білий дім відмовився від співпраці з Конгресом у цій справі, Йованович, як очікується, прийде на слухання. Вони відбудуться за закритими дверима.

Нагадаємо, раніше видання Wall Street Journal писало, що президент Трамп відкликав колишнього посла США в Україні Йованович на тлі скарг його прибічників, у тому числі особистого адвоката Руді Джуліані. Зазначалося, що хоча від'їзд Йованович у травні з України Держдеп США підніс як "запланований", її перебування на посту посла було на три місяці коротшим звичайного трирічного терміну.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram