ГоловнаПолітика

Зеленський підписав закон про захист географічних позначень

Закон сприятиме виконанню зобов'язань відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.

Зеленський підписав закон про захист географічних позначень
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового захисту географічних позначень" (№123-ІХ). Про це повідомляє пресцентр голови держави.

Закон було прийнято Верховною Радою 20 вересня.

"Законом передбачено вдосконалення правового регулювання відносин у сфері інтелектуальної власності щодо правової охорони географічних позначень шляхом внесення відповідних змін до Господарського та Цивільного кодексів України, Закону України «Про охорону прав на позначення походження товарів», Декрет Кабінету Міністрів України «Про державне мито»", - сказано в повідомленні.

Крім того, впровадження закону сприятиме адаптації актів національного законодавства до права Євросоюзу, а також виконання зобов'язань, узятих Україною відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.

Згідно з документом, географічне позначення - це найменування, яке ідентифікує походження товару з певного географічного місця, його особливу якість, репутацію або інші характеристики, обумовлені головним чином географічним місцем походження; при цьому хоча б один з етапів виробництва такого товару повинен здійснюватися на певній географічній території.

Право на держреєстрацію географічного позначення має громадянство Договірної Держави, які виробляють відповідний товар і/або переробляють сировину для нього в зазначеному географічному місці. Одна фізична або юридична особа має право на реєстрацію географічного позначення в разі, якщо вона є єдиним виробником, який бажає подати заявку на реєстрацію географічного позначення, а географічна територія, на якій здійснюється виробництво, має характеристики, що суттєво відрізняються від прилеглих територій.

Заявка на реєстрацію може подаватися як в електронній, так і в паперовій формі українською мовою і повинна містити саму заяву, специфікацію товару, документ, в якому викладені основні положення специфікації товару (найменування, опис товару, особливі правила його упаковки і маркування, а також короткий опис меж географічного місця).

Після експертизи заявки й отримання відповідного висновку про держреєстрацію дані вносяться до Реєстру відомостей про реєстрацію географічного позначення.

Нагадаємо, 3 жовтня Верховна Рада прийняла закон про захист права власності, який вводить обов'язкове нотаріальне посвідчення договорів про відчуження корпоративних прав і припиняє діяльність акредитованих суб'єктів у сфері державної реєстрації прав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram